WIE IS 'IK', KANTELAAR BIJ KANTELPUNT?

Ilse Schorrewegen - Kantelaar - www.kantel.be

Deze site gaat over jou(w kantelpunt), niet over mij als Kantelaar...

Maar natuurlijk ben je benieuwd bij wie je terecht komt als jij jezelf laat begeleiden op een professioneel kantelpunt. Daarom stel ik mezelf hieronder voor, aan de hand van enkele stellingen.

Liefst van al echter luister ik naar en praat ik met jou, tijdens een verkennend telefonisch gesprek dat altijd gratis is: dat is veel persoonlijker en geeft je meteen de kans mijn stem te horen en af te toetsen of er een klik is tussen ons. Vraag zo'n gesprek aan door hier te klikken.

Van harte,

Ilse Schorrewegen, Kantelaar

 

ALS KANTELAAR...

Kantelaar (m/v) (< van Dale 2030> <Vl.) 1. Begeleider van mensen die het leven fundamenteel anders, duurzamer en mensgerichter willen en daar niet alleen over denken maar het ook echt willen doen. 2. Ondernemend individu dat zelf het lef heeft te kantelen naar bewust zijn en zingeving. 3. Kan een nieuwe orde en een beweging creëren, als koploper, verbinder en strateeg.

Synoniemen: friskijker, constructief dwarsligger, omdenker, radicaal vernieuwer

...krijg ik energie van:

Positief ingestelde, creatieve en (zelf)kritische mensen

'k Werk bijzonder graag met rebelse buitenbeentjes, creatieve mensen in denken of doen die niet in één hokje passen of willen passen... ik leer hen het beste in zichzelf en in andere mensen zien én dat ook te benoemen. Want vaak krijgen zij vooral oordelen en verwijten naar het hoofd geslingerd, omwille van hun 'anders zijn'. Niet in het minst oordelen zij streng over zichzelf.

Zintuiglijke ervaringen

 • kijken naar het daglicht in al zijn kleurrijke facetten én kijken naar hoe de maan de duisternis oplicht
 • luisteren naar fluitende vogels die mij helpen ontwaken
 • voelen van de zon op mijn huid
 • proeven van gezonde voeding, liefdevol bereid
 • het opsnuiven van de geur van de aarde, na een frisse regenbui
 • fietsend dansen met de wind
...geniet ik van:
 • krachtdutjes doen en dagdromen: reflectie en inspiratie verzekerd
 • zachte sjaals en vrolijk gekleurde kousen ('t mag ook andersom)
 • een passie - die ik deel met mijn levensgezel - voor goed gemaakte TV programma's, films én boeken
 • gezond voedsel, dat met liefde geteeld en bereid is
 • schoonheid in al zijn vormen, als eeuwige bron van inspiratie en troost
 • de natuur, als brenger van stilte, rust & zuurstof voor mijn rusteloze brein
 • tijd met en aandacht voor m'n geliefden
 • mensen zien groeien, hoe klein de stappen ook zijn die ze zetten
 • yin yoga
...geloof ik in:
 • empathie als middel om mensen te verbinden en de wereld grondig te veranderen
 • andere kantelaars: samen maken we de wereld een betere plek
 • positief én kritisch denken, in één. Want ja, dat is mogelijk, dankzij
 • én-én- in plaats van of-of-denken
 • de kracht van KWETSBAARHEID
 • stilte en stilstaan, als katalysator voor verandering, bloei en duurzame groei
 • nuance, veel tinten grijs, in plaats van zwart-witdenken
 • verwondering als middel tot verbinding
 • vragen stellen als katalysator die vele malen krachtiger is dan antwoorden of meningen geven
...maak ik mijn persoonlijke missie waar:

Doorheen mijn loopbaan stelde ik, in uiteenlopende rollen en sectoren en op verschillende niveaus vast hoe een context creëren waarin medewerkers excelleren wel kan, hoe het beter niet moet en welke impact het ene of het andere scenario heeft op mensen hun welzijn en functioneren. De gevolgen laten zich voelen, zowel in hun professioneel als in hun privéleven. De gevolgen zijn trouwens ook heel snel merkbaar voor klanten en beïnvloeden altijd de bedrijfsresultaten.

Als ervaringsdeskundige...

Hoe je als bedrijf of organisatie bewust werk kan maken van een waarderende organisatiecultuur, leerde ik toen ik werkte als personeels- & communicatieverantwoordelijke. Helaas gebeurt dit niet overal op de juiste manier: ook dat heb ik ervaren en ook daaruit heb ik geleerd.

Tijdens een midlife-update naar aanleiding van één van mijn persoonlijke kantelpunten besliste ik om als individu mijn eigen verantwoordelijkheid op te nemen in het vormgeven van mijn levensloopbaan. Wie wil, kan immers zelf naar een ideale context op zoek gaan, of die creëren, mits over voldoende zelfkennis, een gezonde dosis ondernemingszin en wat extra ‘handvaten’ te beschikken.

Een begeleider om je doorheen dat proces te loodsen, is echter geen overbodige luxe: het is de beste investering die je ooit in jezelf zal doen, want jammer genoeg leren we deze vaardigheden niet op school. Kantelen gaat vlotter wanneer je onder professionele begeleiding zo'n proces doorloopt want je werkt dieper.

Als innerpreneur...

Vandaag deel ik daarom als innerpreneur met zoveel mogelijk mensen mijn kennis en levenservaring. Want een kantelpunt kan een fantastische opportuniteit zijn voor groei, voor iedereen die dat graag wil. Samen met mijn klanten maak ik op die manier mijn persoonlijke missie waar: een bezielde maatschappij waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage waardoor hij of zij het eigenbelang overstijgt. Het zal onze economie en onze bruto nationale geluksindex enkel ten goede komen.

Door zelf als kantelaar door het leven te gaan, kan ik alles wat mij energie geeft een prominente plek in mijn leven geven en dat vind ik heerlijk.

...zet ik deze persoonlijkheidskenmerken in:

Hoogsensitiviteit

Met de goed ontwikkelde voelsprieten die ik als sensitief sterk persoon (HSP) heb gekregen, breng ik een organisatiecultuur of persoonlijke gedragspatronen moeiteloos aan het licht. Ik 'lees' heel vlot menselijk gedrag en emoties en maak gevoelens en behoeften bespreekbaar.

Dankzij mijn talent om vlot gevoelens te kunnen oppikken, kan ik er ook empathisch op reageren: het maakt dat mensen mij spontaan hun vertrouwen schenken, waardoor ik met veel diepgang kan werken. Dankbaar maak ik als Kantelaar gebruik van mijn talenten als HSP.

Beelddenken

Als visueel-ruimtelijk denker – ook wel beelddenker genoemd – ben ik dan weer een spreekwoordelijke vogel in de mijn: beelddenkers zien ontzettend snel en veel verbanden die lineair denkers niet zo snel opmerken. Dat is heel handig wanneer ik in mijn rol als klankbord, coach of adviseur in beperkte tijd een situatie wil doorgronden.

Constructief dwarsligger zijn, ligt me bovendien als geen ander...een onontbeerlijk talent voor een Kantelaar die naam waardig.

...heb ik een verleden:

Ik kijk dankbaar terug op een rijk gevuld leven: ik heb er meer dan 25 jaar over gedaan om de arbeids(markt)professional en levensloopbaanbegeleider te worden die ik vandaag ben. Dankzij mijn eigen - behoorlijk grillig - loopbaanparcours verzeker ik jou vandaag van een professionele en doorleefde begeleiding. Deels gebaseerd op 48 jaar eigen levenservaring, maar vooral ook goed onderbouwd met de nodige deskundigheid en vakvrouwschap:

 • Ik beklom zelf de hiërarchische ladder, onderaan te beginnen en weet hoe de verschillende trapjes voelen en hoe mensen je anders behandelen, naargelang op welk trapje je staat. Heel bizar vind ik dat...
 • Van KMO tot beursgenoteerd internationaal bedrijf: de verschillen in organisatiecultuur ken ik want ik werkte voor hen allemaal.
 • Rapporteren aan managers die in dienstverband werken, of aan zelfstandige zaakvoerders: een wereld van verschil ondervond ik.
 • Ik had het geluk vele keren gevraagd te worden door een volgende werkgever, ik heb echter ook actief moeten solliciteren en maakte zo kennis met de spelers op die wervings -en selectiemarkt: van VDAB tot RVA, van interimkantoren tot headhunters, van advertenties in printmedia tot online jobsites en jobdating. Ik kan dus vanuit verschillende perspectieven gericht advies geven en heb alle begrip voor eventuele frustraties.
 • Als HR verantwoordelijke heb ik vele mensen aangeworven en ook van mensen afscheid genomen: het helpt om een loopbaancoach te zijn die aan 'de andere kant van de tafel' heeft gezeten en dus weet wat werkgevers belangrijk vinden. Stropers zijn de beste boswachters zegt men wel eens...
 • Ik werd één keer op staande voet ontslagen - niet ongebruikelijk in de consultingwereld - ik ken dus de emotionele impact, ik begrijp hoe je je voelt na zo'n gebeurtenis en weet vooral ook hoe je uit dat diepe dal kan klimmen. Ondertussen schaam ik me al lang niet meer om hierover openlijk te schrijven.
 • Ik heb start-ups mee opgebouwd - geweldig! - en helaas ook één bedrijf mee moeten sluiten - vreselijk - & de medewerkers persoonlijk moeten informeren over dat einde: de dynamiek van beide processen en de impact op mensen is me bekend, zowel aan werkgeverskant, als aan werknemerszijde.
 • Ik heb mogen werken met de budgetten van een werkgever én ik ken de mindshift die het vergt om als zelfstandige aan de slag te gaan met je eigen middelen. Ik schreef er dit artikel over de verschillende soorten van ondernemen over. Mocht jij overigens een wantrepreneur zijn - iemand die het altijd heeft over voor zichzelf beginnen, maar ondertussen blijft hangen in je veilige, vaste baan - dan kan ik jou heel wat inspiratie en begeleiding bieden.
 • Burn-out (BO) wist ik persoonlijk een paar keer te voorkomen, door zelf tijdig op de rem te gaan staan, aan meer zelfkennis te werken en te investeren in rust en in handvaten. Wel ken ik de impact van burn-out, bore-out, burn-in op gemotiveerde, betrokken mensen. Dankzij de opleiding die ik volgde tot stress en burn-out coach, weet ik hoe je er van kan genezen. Desalniettemin verwijs ik mensen die opgebrand zijn en op zoek zijn naar burn-outcoaching door naar collega's: mijn focus ligt immers eerder bij levensloopbaanbegeleiding en actieve preventie van BO.

Maar eigenlijk heb ik niet eens zoveel met het verleden: liever leef ik heel bewust in het NU.

...werk ik samen met fantastische, tevreden klanten:

Ik heb fantastische klanten, die ook nog eens zo vriendelijk zijn om hun enthousiasme over onze samenwerking te willen delen met de rest van de wereld!

Hier lees je wat klanten die een loopbaantraject volgden, zeggen over mijn werk.  Uit respect voor hun privacy gebruik ik in sommige gevallen afkortingen voor hun naam.

Hier lees je wat bedrijfsklanten over mijn dienstverlening als kantelaar vertellen.

... beantwoord ik heel graag jouw vraag...

Stel ze mij gerust:

 • Vul hier het mailadres in waarop ik jou mag contacteren. Wellicht wil je hier een privé-mailadres ingeven. Heb jij een hotmail-account? Check dan zeker je spamfolder op antwoorden van Kantelpunt.
 • Vul hier je telefoonnnummer in zodat ik je telefonisch kan contacteren: dat praat vlotter dan corresponderen via mail. Vul je nummer in als volgt: +32 xxx xx xx xx Bezorg je mij liever (nog) niet je telefoonnummer? Het is geen verplicht veld, je kan het open laten.
 • Vul hier jouw vraag of mededeling in. Heb jij voorkeurmomenten om gebeld te worden, geef die dan hier ook gerust mee, ik probeer er rekening mee te houden. Klik dan op 'verstuur mijn vraag' en zet meteen de eerste stap in kantelen naar een professioneel leven waarin je meer zingeving en voldoening ervaart...
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

...inspireer ik je maandelijks via mijn nieuwsbrief Kantelnieuws, registreer je hieronder om hem te ontvangen:

Wil jij al 'ns proeven van kantelen?

Vraag dan hier de oefening 'In 4 stappen bewuster mijn levensenergie beheren' aan:

 

Jij vult je gegevens in,

Ik bezorg jou de oefening,

Jij zet je eerste kantelstapjes...

Je aanvraag is goed toegekomen, de tips zijn onderweg.

Share This