WIE IS 'IK', DE MENS ACHTER KANTELPUNT?

Ilse Schorrewegen - Kantelaar - www.kantel.be

Natuurlijk ben je benieuwd bij wie je terecht komt als jij jezelf laat begeleiden op een professioneel kantelpunt. En uiteraard wil jij graag weten aan wie jij je dierbare medewerkers toevertrouwt als je met mij in zee gaat binnen jouw bedrijf. Daarom stel ik mezelf hieronder voor, aan de hand van enkele stellingen.

Maar liefst van al, luister ik naar en praat ik met jou: dat is veel persoonlijker en geeft je meteen de kans mijn stem te horen en af te toetsen of er een klik is tussen ons.

Contacteer mij gerust voor een verkennend telefonisch gesprek dat altijd gratis is, of kom eens kennis maken, tijdens een evenement. Ik kijk er alvast naar uit je te ontmoeten.

Ilse Schorrewegen, Kantelaar

 

ALS KANTELAAR...

Kantelaar (m/v) (< van Dale 2020> <Vl.) 1. Expert die theoretisch opgeleide, individuele werknemers, zelfstandigen en KMO's begeleidt die de zaken fundamenteel anders, duurzamer en meer mensgericht willen aanpakken en die daar niet alleen over denken maar het ook echt willen doen. 2. Ondernemend individu dat het lef heeft te kantelen. 3. Kan een nieuwe orde en een beweging creëren, als koploper, verbinder en strateeg.

Synoniemen: friskijker, constructief dwarsligger, omdenker.

...krijg ik energie van:

- POSITIEF INGESTELDE, CREATIEVE & (ZELF)KRITISCHE MENSEN: ik leer hen het beste in zichzelf en in andere mensen te zien én te benoemen. 'k werk bijzonder graag met creatieve, rebelse buitenbeentjes, mensen die niet in een hokje passen of willen passen...

- INSPIREREN: denken, dromen, luisteren, voelen, communiceren, lezen, schrijven, verzamelen & delen, verbinden, filosoferen, bijleren, nuanceren, motiveren, enthousiasmeren. En liefst allemaal tegelijkertijd: dan heet het 'coachen'.

- ZINTUIGLIJKE ERVARINGEN:

 • het daglicht bewonderen
 • kijken naar de maan, met het blote oog
 • gewekt worden door fluitende vogels
 • de zon voelen op mijn huid
 • de geur van de aarde opsnuiven na een frisse regenbui
 • het gevoel dat je krijgt wanneer je op de fiets danst met de wind ...

 

 

...geniet ik van:

- KRACHTDUTJES doen en DAGDROMEN: reflectie en inspiratie verzekerd
- ZACHTE sjaals en VROLIJK GEKLEURDE kousen ('t mag ook andersom)
- GOED GEMAAKTE TV-PROGRAMMA'S, FILMS & BOEKEN
- LEKKER ETEN, dat met liefde geteeld en bereid is
- SCHOONHEID, als eeuwige bron van inspiratie en troost
- DE NATUUR, als brenger van stilte, rust & zuurstof voor mijn rusteloze brein

 

...geloof ik in:
 • EMPATHIE als middel om mensen te verbinden en de wereld grondig te veranderen
 • ANDERE KANTELAARS: samen maken we de wereld een betere plek, ieder op zijn of haar manier
 • POSITIEF en KRITISCH DENKEN, in één
 • De kracht van KWETSBAARHEID
 • én-én- in plaats van of-of-denken
 • STILTE en STIL STAAN om verandering waar te maken
 • NUANCE in plaats van zwart-witdenken
 • VRAGEN STELLEN als krachtige katalysator, vele malen krachtiger dan antwoorden geven
...maak ik mijn persoonlijke missie waar:

Doorheen mijn loopbaan stelde ik, in uiteenlopende rollen en sectoren en op verschillende niveaus vast hoe een context creëren waarin medewerkers excelleren wel kan, hoe het beter niet moet en welke impact het ene of het andere scenario heeft op mensen hun welzijn en functioneren. De gevolgen laten zich voelen, zowel in hun professioneel als in hun privéleven. De gevolgen zijn trouwens ook heel snel merkbaar voor klanten en beïnvloeden altijd de bedrijfsresultaten.

Hoe je hier als bedrijf of organisatie bewust werk van kan en moet maken, leerde ik toen ik werkte als personeels- & communicatieverantwoordelijke. Helaas gebeurt dit niet overal op de juiste manier: ook dat heb ik ervaren en ook daaruit heb ik geleerd.

Tijdens een midlife-update naar aanleiding van één van mijn persoonlijke kantelpunten besliste ik om als individu mijn eigen verantwoordelijkheid op te nemen in het vormgeven van mijn levensloopbaan. Wie wil, kan zelf naar een ideale context op zoek gaan of die creëren, mits over voldoende zelfkennis, een gezonde dosis ondernemingszin en wat extra ‘handvaten’ te beschikken.

Een begeleider om je doorheen dat proces te loodsen, is echter geen overbodige luxe: het is de beste investering die je ooit in jezelf - of in je medewerkers - zal doen, want jammer genoeg leren we deze vaardigheden niet op school. Bovendien gunt niet iedereen zichzelf de nodige tijd die zo'n zelfreflectieproces vergt wanneer je er zonder begeleiding aan werkt. Kantelen gaat met andere woorden sneller en je werkt dieper wanneer je onder professionele begeleiding zo'n proces doorloopt.

Vandaag deel ik daarom als innerpreneur en empathie-activist met zoveel mogelijk mensen mijn kennis en levenservaring. Want een kantelpunt kan een fantastische opportuniteit zijn voor groei, voor iedereen die dat graag wil. Samen met ondernemende individuen en beslissingsnemers in organisaties maak ik op die manier mijn persoonlijke missie waar: streven naar een bezielde maatschappij waarin ieder individu zich gewaardeerd voelt omwille van zijn of haar unieke bijdrage. Het zal onze economie en onze bruto nationale geluksindex enkel ten goede komen.

Door zelf als kantelaar aan de slag te gaan, kan ik alles wat mij energie geeft een prominente plek in mijn leven geven. Want als kantelaar doe ik hard mijn best om volgens bepaalde waarden te leven...met wisselend succes overigens: ik ben ook maar een mens.

...zet ik deze persoonlijkheidskenmerken in:

Met de goed ontwikkelde voelsprieten die ik als sensitief sterk persoon (HSP) heb gekregen, breng ik een organisatiecultuur of persoonlijk gedrag aan het licht. Ik 'lees' menselijk gedrag en emoties, maak gevoelens en behoeften bespreekbaar.

Dankzij mijn talent om vlot gevoelens van anderen te kunnen oppikken, kan ik hier empathisch op reageren: het maakt dat mensen me spontaan hun vertrouwen schenken, waardoor ik met veel diepgang kan werken. Dankbaar maak ik van mijn talenten als HSP gebruik...

Als visueel-ruimtelijk denker – ook wel beelddenker genoemd – ben ik een spreekwoordelijke vogel in de mijn: beelddenkers zien ontzettend snel en veel verbanden die lineair denkers niet zo snel opmerken. Dat is heel handig wanneer ik als klankbord, coach of adviseur in beperkte tijd een situatie wil doorgrondenConstructief dwarsligger zijn, ligt me bovendien als geen ander...een onontbeerlijk talent voor een kantelaar die naam waardig!

...heb ik een verleden:

Over mijn professioneel verleden en de opleidingen die ik volg(de) kan je desgewenst meer op LinkedIn lezen. Alle mensen die ik heb ontmoet, alle plekken die ik heb bezocht, alle sectoren waarin ik werkte en alle ervaringen met mensen - mooi en lelijk - die ik opdeed, maken me tot de persoon die ik vandaag ben. Ik kijk dankbaar terug op een rijk gevuld leven want ik heb het geluk gehad veel te mogen ervaren, veel te leren op de universiteit van het leven. Daardoor kan ik jou vandaag van een optimale begeleiding verzekeren. Zo eentje dat deels op eigen ervaring is gestoeld maar vooral ook goed onderbouwd is met de nodige deskundigheid en vakvrouwschap.

 • Ik beklom de hiërarchische ladder, onderaan te beginnen en weet hoe de verschillende trapjes voelen en hoe mensen je anders behandelen, naargelang op welk trapje je staat. Heel bizar heb ik dat altijd gevonden...
 • Van KMO tot beursgenoteerd internationaal bedrijf: de verschillen in organisatiecultuur ken ik, ik werkte voor hen allemaal.
 • Rapporteren aan managers die in dienstverband werken, of aan zelfstandige zaakvoerders: een wereld van verschil dat ik aan den lijve heb ondervonden.
 • Ik had het geluk vele keren gevraagd te worden door een volgende werkgever, ik heb echter ook actief moeten solliciteren en maakte zo kennis met de spelers op die wervings -en selectiemarkt: van VDAB tot RVA, van interimkantoren tot headhunters, van advertenties in printmedia tot online jobsites en jobdating. Ik kan gericht advies geven en heb ook alle begrip voor eventuele frustraties.
 • Als HR verantwoordelijke heb ik vele mensen aangeworven en ook van mensen afscheid genomen: het helpt om een loopbaanbegeleider te zijn die aan 'de andere kant van de tafel' heeft gezeten en dus weet wat werkgevers belangrijk vinden. Stropers zijn de beste boswachters zegt men wel eens...
 • Ook ik werd ooit op staande voet ontslagen: ik ken de emotionele impact, ik begrijp hoe je je voelt na zo'n gebeurtenis en weet vooral ook hoe je uit dat diepe dal kan klimmen. Ondertussen schaam ik me al lang niet meer om hierover openlijk te schrijven.
 • Ik heb start-ups mee opgebouwd - geweldig! - en helaas ook één bedrijf mee moeten sluiten - vreselijk - & de medewerkers persoonlijk moeten informeren over dat einde: de dynamiek van beide processen en de impact op mensen is me bekend, zowel aan werkgeverskant, als aan werknemerszijde.
 • Ik heb mogen werken met de budgetten van een werkgever én ik ken de mindshift die het vergt om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik schreef er dit artikel over de verschillende soorten van ondernemen over. Mocht jij overigens een wantrepreneur zijn - iemand die het altijd heeft over voor zichzelf beginnen, maar ondertussen blijft hangen in je veilige, vaste baan - dan kan ik jou heel wat inspiratie en begeleiding bieden.
 • Burn-out heb ik persoonlijk een paar keer weten te voorkomen, door zelf tijdig op de rem te gaan staan, aan meer zelfkennis te werken en te investeren in mezelf en in handvaten. Wel zag en zie ik in mijn nabije omgeving wat de impact is op gemotiveerde, betrokken mensen. Dankzij de broodnodige opleidingen die ik volgde omtrent dat thema, weet ik ondertussen ook hoe je er van kan genezen én hoe je het kan voorkomen. Een tip: piekerverlof alleen, helpt niet.

Maar eigenlijk heb ik niet eens zoveel met het verleden: liever leef ik in het NU en droom ik van de toekomst. Wat ik voor die toekomst boeiend vind en deel met de rest van de wereld volg je – behalve op deze site – op social media Google+Facebook of via Twitter.

...werk ik samen met fantastische, tevreden klanten:

Ik heb fantastische klanten, die ook nog eens zo vriendelijk zijn om hun enthousiasme over onze samenwerking te willen delen met de rest van de wereld!

Hier lees je wat klanten die een loopbaantraject volgden, zeggen over mijn werk.  Uit respect voor hun privacy gebruik ik in sommige gevallen afkortingen voor hun naam.

Hier lees je wat bedrijfsklanten over mijn dienstverlening als kantelaar vertellen.

... kan ik niet wachten jouw vraag te beantwoorden...

Stel ze mij gerust:

 • Vul hier je e-mailadres in waarop ik jou mag contacteren. Misschien wil je graag een privé-mailadres ingeven.
 • Vul hier je telefoonnnummer in zodat ik je telefonisch kan contacteren, dat is wat persoonlijker dan via mail. Vul het in zoals dit voorbeeld: +32 xxx xx xx xx. Bezorg je mij liever (nog) niet je telefoonnummer? Geen probleem, dit is geen verplicht veld.
 • Vul hier jouw vraag of mededeling in. Wil je graag gebeld worden voor een verkennend kennismakingsgesprek? Wil je hier jouw vraag of opmerking kwijt? Wil je meer informatie ontvangen? Of wil je gewoon 'goed bezig!' zeggen? Kantelen begint in elk geval hier:
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Share This