Kantelvragen

FAQ / veelgestelde vragen over
kantelen & levensloopbaanbegeleiding

Jouw voorgangers stelden mij een heleboel vragen. Wellicht heb jij ook wat aan onderstaande antwoorden. Kantelpunt's privacy policy en algemene voorwaarden vind je hier ook.

Zit jij nog met een andere vraag? Stel ze mij dan door hier te klikken.

Ben jij op zoek naar informatie over mijn tarieven en kanteldiensten, klik dan HIER.

Wat levert levensloopbaanbegeleiding mij als klant op?

Volgens mij helderheid, gemoedsrust, bewustzijn en daadkracht. Dat is immers wat ik vaststel bij klanten op het einde van een traject. Toen ik het in april 2018 via Facebook aan mijn klanten vroeg, kreeg ik volgende top 4 als antwoord

1. Zelfvertrouwen
2. Zelfinzicht/zelfkennis
3. Moed
4. Verandering

en in de referenties van klanten lees je eigenlijk nog best wat het klanten bracht.

Tijdens een levensloop(baan)coachingstraject vergaar jij inzicht in jezelf en en krijg je handvatten om zelf mee aan de slag te gaan, waarna jij zelfbewust(er) je eigen keuzes kan maken en beter voor jezelf kan zorgen. Je zal daardoor met meer veerkracht door het leven gaan: op de stormen die passeren in je leven heb je immers geen invloed, hoe jij ermee omgaat echter, is waar je kan aan werken.

Zelfinzicht vergaar je - onder andere - over wat jou nu echt energie geeft en wat jou eerder energie kost. Over welke waarden jij belangrijk vindt. Je bekwaamt je in het benoemen van jouw eigen talenten en je leert welke competenties of vaardigheden daar dan bij passen, zodat je anderen kan overtuigen van jouw toegevoegde waarde, niet zelden nadat je eerst jezelf ervan hebt van overtuigd.

Zelfinzicht is de eerste stap naar meer zelfvertrouwenKeuzes maken in het leven ga je daarna veel bewuster doen waardoor kiezen niet langer zal voelen als verliezen.

Handvaten die je oppikt tijdens een kantelcoachingstraject kunnen divers zijn want ik werk op jouw maat. Ik noem er slechts enkele:

 • communicatievaardigheden
 • grenzen aangeven
 • je leren profileren op een manier die bij jouw persoonlijkheid past, ook als je geen tafelspringer bent van nature
Wie zijn jouw kantelklanten eigenlijk?

Met Kantelpunt richt ik me zowel op mensen met een zelfstandig als een werknemersstatuut. Mijn klanten vinden van zichzelf dat ze matuur genoeg zijn om te kunnen reflecteren op hun eigen gedrag, ze houden van een confronterende coachingsstijl die net even anders is en verwachten soms ook dat ik van pet wissel en advies geef in plaats van coach. Het zijn altijd kenniswerkers: mensen die hoofdzakelijk hun hoofd gebruiken om hun professionele bezigheden tot een goed einde te brengen.

Levensloopbaancoaching moet een feestje zijn, geen wedstrijd met jezelf... Diploma's zijn minder relevant,  minstens een bachelor denkniveau is echter wel belangrijk om je goed te kunnen voelen bij de zelfreflectie-oefeningen die je krijgt en om mijn taalgebruik vlot te begrijpen. Er zijn andere coaches die zich specialiseren in de begeleiding van praktisch opgeleiden en van mensen met een beperking: voor elke doelgroep is een geschikte coach te vinden.

Kantelaars - dat word je na een coachingstraject doorlopen te hebben - zijn altijd gezonde mensen: ik ben arts noch psychotherapeut, ik ben coach en onafhankelijk arbeidsmarktdeskundige.

Wie voldoende hersteld is van een ziekte - of van burn-out - en terug wil keren naar de arbeidsmarkt, is zeker welkom. Je energiepeil moet echter minstens voor 80% terug in orde zijn, je moet helder kunnen denken en je gedurende lange tijd kunnen concentreren. Eventuele ziektebeelden die zich naar aanleiding van de energiestoornis die burn-out is manifesteerden, moeten altijd door een arts gediagnosticeerd en behandeld worden, daartoe heb ik als coach geen bevoegdheid.

Geniet jij psychologische of andere therapeutische begeleiding, overleg dan met je psycholoog of therapeut of je klaar bent om loopbaancoaching te volgen als je zelf twijfelt. Ik verwijs je sowieso door als ik zelf niet de beste persoon op dit moment in jouw leven ben om je te begeleiden: dat is geen vorm van discriminatie, dat is mijn deontologische plicht.

Allemaal zijn mijn klanten ervan overtuigd dat ze zelf meer kunnen doen dan ze zich realiseren op het moment dat ze mij contacteren: daarom zoeken ze begeleiding. Want zij willen niet enkel denken over kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening en zingeving schenkt, ze willen het ook echt doen!

De meeste klanten kunnen minstens één van volgende kenmerken aanvinken:

Creatief generalist
Hoogsensitief persoon (HSP)
Hoogbegaafd persoon
Beelddenker, multipotentialite
Introvert of ambivert
☑ Vastgelopen in corporate structuren of kantoorpolitiek
☑ Idealist, wereldverbeteraar
☑ Non-conformist
☑ Gaat graag moedig en bewust door 't leven
☑ MeerwaardeNzoeker
☑ Constructief dwarsligger
☑ Out-of-the-boxdenker-en/of doener
☑ Plichtsbewust, met een hoog ontwikkeld rechtvaardigheids-en verantwoordelijkheidsgevoel

De beste manier om erachter te komen wie mijn klanten zijn, is te lezen wat zij over hun kanteltraject vertellen. Twijfel je nog of er een klik zal zijn? Een telefonisch kennismakingsgesprek is altijd gratis, vraag het nu aan. Of kom eens proeven van kantelen...dan kan je in levende lijve met mij en mijn aanpak kennis maken. Tot gauw?

Bij wie kom ik terecht als ik voor Kantelpunt kies?

Bij mij:

http://www.kantel.be/ilse-schorrewegen/

Ilse Schorrewegen - Kantelaar - http://www.kantel.be/ilse-schorrewegen/

Leest hier meer over wie ik ben, aangename kennismaking!

Wanneer kan ik bij jou terecht voor coaching?

Samen vinden we een moment dat jou past: je kan bij mij bij voorkeur overdag - dan ben jij zelf ook alerter - en als het niet anders kan 's avonds - laatste sessie is tussen 20:00-22:00 - of op zondagvoormiddag terecht.

Wie zich overdag kan vrijmaken, vraag ik om dat te doen, zodat er plaats beschikbaar blijft voor mensen die die flexibiliteit echt niet hebben.

Waar kom ik terecht als ik voor jou kies?

Als Kantelaar pak ik de zaken graag een beetje anders dan anderen aan. Coachingsgesprekken hebben plaats op een rustgevende, huiselijke locatie te Lier waar ik met ontzettend veel oog voor detail een ruimte heb gecreëerd waarin zelfs de meest veeleisende klant tot rust komt. Ook als hoogsensitief persoon zal jij je hier goed voelen.  

Ik doe er alles aan om van jouw kantelproces een positieve, batterij-opladende ervaring te maken. Daarom haal ik je bewust weg uit een werkcontext. Klik hier voor een routebeschrijving en wees gerust: er is gratis parkeerplaats vlakbij voor fietsen en auto's en er is openbaar vervoer in de buurt

Hoeveel kost kantelen?

De beste investering, is die in jezelf. Als jij jezelf niet waardevol genoeg vindt, waarom zouden anderen jou dan waarderen?

Alle info over de diensten en tarieven van Kantelpunt lees je hier, op de Kanteldiensten-pagina.

Gratis inspiratie vind je op de blogpagina en via sociale media deel ik geregeld tips: volg Kantelpunt dus op Facebook en registreer je hieronder op de maandelijkse nieuwsbrief Kantelnieuws:

Hoe betaal ik de diensten van Kantelpunt?

Je leest hier alles over de verschillende kanteldiensten en hun tarieven. Je hoeft nooit cash geld mee te brengen: er is geen geld aanwezig in mijn praktijk, noch op kennismakingsmomenten.

Investeer jij in jezelf?

 • dan geef je mij via mail je akkoord met het tarief dat hoort bij de gekozen dienst
 • je mailt me jouw facturatiegegevens inclusief je BTW nummer als je dat hebt
 • je ontvangt van mij via mail de factuur en die betaal je via overschrijving binnen de wettelijk bepaalde termijn

Betaal je je traject met loopbaancheques?

 • loopbaancheques betaal je op voorhand, via overschrijving aan Edenred.

Volg deze procedure:

 1. Via mijn loopbaan kan je op de VDAB-site een profiel aanmaken, klik op de link 'Aanvraag loopbaancheques' en volg de instructies.
 2. Tussen de bestelling van je loopbaancheque en het moment dat je deze digitaal via mail ontvangt, kunnen 1 tot 2 weken tijd zitten. In die tussentijd ontvang je eerst een betalingsuitnodiging via mail van Edenred - het bedrijf dat de loopbaancheques uitgeeft, net zoals de maaltijdcheques
 3. Na betaling krijg je een mail met de cheque er digitaal aan vast. Het is die mail die je aan mij mag bezorgen, als betaalmiddel. Je kan slechts één cheque tegelijkertijd bestellen en je hebt elke 6 jaar recht op 2 cheques.
 4. Maak in die tussentijd alvast een afspraak met mij voor het eerste gesprek waarvoor ik 1,5 à 2 uur voorzie en waarin ik de tijd neem om te luisteren naar jouw verhaal, administratie rond de loopbaancheque in orde breng en samen met jou het vervolg van het traject bespreek, zowel de aanpak als de timing.

Voorlopig is het niet mogelijk om via KMO-portefeuille de trajecten te financieren.

Hoe lang duurt een gemiddeld loopbaanbegeleidingstraject?

Er bestaat niet zoiets als 'een gemiddeld loopbaancoachingstraject': ik werk op maat want iedereen is anders. Doorgaans echter bestrijkt een traject, afhankelijk van hoeveel uur coaching je volgt, tussen 2 en 8 maanden.

Eén loopbaancheque staat borg voor 4 uur coaching en je hebt elke 6 jaar recht op 8 uur, dus 2 cheques. De meeste van mijn klanten verkiezen een volwaardig traject van 8 uur, die keuze staat jou echter vrij. Je kan desgewenst zelfs één cheque inzetten bij de ene en een andere cheque inzetten bij een andere loopbaancoach. Die piste is vooral zinvol als je geen persoonlijke klik meer voelt met je coach, of niet tevreden bent over de aanpak. Bespreek in dat geval zeker met je coach wat je voelt.

Zijn je cheques op en is er meer begeleiding nodig? Dan kan je nog altijd bij mij terecht voor losse klankbordgesprekken of een ander individueel coachingstraject.

Ik werk in sessies van 2 uur: dat bespaart jou verplaatsingen en geeft mij de kans om diep te werken. Aandacht en ruimte bieden, vraagt nu eenmaal tijd.

Welke loopbaanvragen stellen andere klanten jou?

Vragen van studenten

Vragen van studenten gaan altijd over welke studierichting - en aansluitend welke job - hen op lange termijn voldoening zal geven.

Loopbaanvragen zoals erkend door VDAB

 • IK HEB NOOD AAN ZINGEVING: ik wil meer voldoening, plezier, of uitdaging in mijn werk.
 • IK WIL REFLECTEREN OVER MIJN KWALITEITEN: wat zijn mijn sterke en zwakke punten zijn en hoe ga ik daar best mee om?
 • IK WIL MIJN DRIJFVEREN KENNEN IN HET LEVEN: ik wil weten wat voor mij het belangrijk is in mijn werk en leven (waarden, interesses en drijfveren
 • LEIDERSCHAP: ik heb vragen rond promotie, demotie, leiderschap
 • GROEI EN UITDAGING: ik wil ontdekken hoe ik mijn talenten/competenties beter kan inzetten
 • IK WORSTEL MET RELATIES IN DE WERKCONTEXT: in mijn huidige werksituatie heb ik het moeilijk met (een) collega(‘s), teamleider, leidinggevende,...
 • IK WIL EEN HELDER JOBDOELWIT: ik wil weten welk werk en/of statuut (werknemer, zelfstandige, …) écht bij mij past en mij heroriënteren op de arbeidsmarkt.
 • IK WIL WERKBAAR WERK : in mijn huidige werksituatie heb ik te hoge werkdruk, stress, signalen van burn-out, …
 • IK WIL EEN BETERE BALANS WERK-PRIVE: ik wil een beter evenwicht tussen mijn beroeps- en privéleven.
 • LEER MIJ DE ARBEIDSMARKT VERKENNEN: ik wil een zicht op de arbeidsmarkt

Loopbaanvragen van mijn klanten, in hun eigen woorden

Vragen gelinkt aan de huidige job

 • Zijn mijn frustraties tijdelijk? Of moet ik er iets aan doen?
 • Ik wil absoluut niet weg bij mijn huidige werkgever! Ik wil wel mijn job opnieuw met meer goesting doen. Hoe doe ik dat?
 • Wat kan een volgende stap in mijn loopbaan zijn? Ik ken alleen maar wat ik nu doe.
 • Wat kan ik doen om vaker zin te hebben in mijn job? Ik besef dat ik daar zelf aan kan werken maar weet niet hoe.
 • Wat is er nodig om meer zin te krijgen in mijn huidige job: hoe kan ik mensen motiveren om dingen te doen waarvan ik wil dat ze ze doen?
 • Wil ik voor een bedrijf werken of als zelfstandige opstarten?
 • In welke job kan ik binnen 10 jaar nog wel happy zijn en hoe vind ik zo’n job?
 • Welke talenten zitten er in mij die ik nog kan ontwikkelen, ook op mijn leeftijd?
 • Wat zou ik nog anders kunnen doen? Of zit ik eigenlijk goed?
 • In welke functie pas ik?
 • Ik weet al in welk soort organisatie ik kan passen, maar hoe vind ik die dan?

Vragen gelinkt aan een beperkende situatie, bijvoorbeeld na herstel van burn-out

 • Welke droomjob kan ik aan en hoe bewandel ik de weg ernaartoe?
 • Welke job houdt mijn energiebalans wel voldoende in evenwicht?

Vragen die een behoefte aan meer maatschappelijke relevantie in de job aangeven

 • Hoe kan ik mijn onafhankelijkheid bewaken en tegelijkertijd mezelf terugvinden, mijn passie vinden zodat ik ook anderen kan blijven helpen?
 • Ik zit in een diamanten kooi! Ik wil er enerzijds uit, anderzijds durf ik niet goed. Hoe begin ik hier aan?
 • Waar zitten mijn sterke kanten + in welke sectoren zou mijn bijdrage aan de maatschappij groter kunnen zijn? Ik wil gewoon genoeg verdienen om mijn kinderen een fijne toekomst te geven. Maar niet ten koste van alles: pendelen is bv vermoeiend voor mij. Als middenkader word ik gesqueezed.
 • Welke weg kan ik bewandelen om mijn potentieel/talent zo goed mogelijk te benutten en om iets bij te dragen aan de maatschappij (meer dan ik nu doe)?
 • Hoe kan ik realiseren om als zelfstandige meer bezig te kunnen zijn met humanitaire projecten waar ik meer voldoening uit haal?
 • Op welke manier kan ik meer professionele waardering krijgen door voor anderen het verschil te maken?

Midlife-update gebonden vragen en vragen naar meer zelfinzicht

 • Schuilt er nog een talent in mij waarvan ik niet weet dat het er is?
 • Nu wil ik de dingen doen die IK wil doen. Wat wil ik nu echt doen en hoe vertaal ik die naar een job?
 • Wat zijn de competenties die ik nog moet ontwikkelen om tot een baan te komen die mij energie geeft, waarin ik energie kan investeren en die mij fun geeft?
 • Welke zijn mijn sterktes en hoe kan ik die optimaal inzetten?
 • Welk soort baan brengt mij voldoende professionele, financieel en persoonlijke voldoening, gelet op mijn competenties, interesses, gezinssituatie & leeftijd. Hoe pak ik het efficiënt aan om die basis te verkrijgen?
 • Welke job past bij mijn skillset en passioneert mij voldoende?
 • Ik wil iets vinden waarin ik meer plezier kan hebben OF ik wil iets anders doen. Binnen de situatie die er nu is: ik heb mijn leven, kan geen tonnen investeren…
 • Welke zijn mijn sterktes en in welk soort context komen die optimaal tot hun recht?
 • Ik wil zicht krijgen op mijn sterktes, waar ik goed in ben en hoe dat zou kunnen resulteren in een andere job of sector
 • Welk beroep zou mij gelukkig maken?
 • Welke job past bij mijn persoonlijkheid, biedt de kans om me te blijven ontwikkelen en biedt me de mogelijkheid om verder te kunnen blijven gaan.
 • Wat wil ik doen, waar en hoe?
 • Ik wil weten waar ik echt goed in ben
 • Hoe vul ik mijn dag zinvol in, in lijn met wie ik echt ben?
 • Ik wil graag nadenken over waar ik binnen 10 jaar wil staan
 • Kan ik een job vinden die ik graag doe, waar ik met plezier naar toe ga en waar ik toch financieel voldoende uit kan halen
 • Waar wil ik naartoe met mijn loopbaan, proactief dan?
 • Ik toets graag af of het plan dat ik in mijn hoofd heb realistisch is en waaraan ik nog verder moet werken.
 • Ga ik zelfstandig worden? In bijberoep of niet? Of blijf ik werknemer in grote comfortzone?
 • Moet ik mijn carrière verder zetten in de richting dat ik bezig ben of alles overboord gooien en meer focussen op gezondheid, van leven en gezin?
 • Wat wil ik professioneel de komende 30 jaar doen waarvan ik fluitend wakker word?
 • Is mijn droom om te kantelen wel realistisch of is het een zot plan?

Zit jij ook met zo'n vraag, of met een andere? Stel ze me!

Welke beroepen contacteren jou als Kantelaar?

Als Kantelaar richt ik me in het bijzonder op theoretisch opgeleide, ervaren en mature kenniswerkers. 'Kenniswerker zijn' is niet beperkt tot 'het bezitten van hogere diploma's': sommige selfmade mannen en vrouwen in mijn klantenbestand hebben geen hoger diploma omdat ons onderwijssysteem nu eenmaal niet bij hen paste maar zij zelf hun weg wel vonden.

Op maturiteit staat geen leeftijd, professionele ervaring hebben is wel noodzakelijk om in een levensloopbaanbegeleidingstraject te stappen: je moet kunnen reflecteren over je eigen gedrag, kunnen terugkijken op iets.

Mensen zonder professionele ervaring - zoals studenten - bied ik een ander type coaching aan: veelal ontbreekt het hen nog aan zelfinzicht, via inzicht in hun unieke breinvoorkeur breng ik in kaart wat hen op lange termijn energie zal blijven geven, waardoor zij een gerichte studiekeuze - en later jobkeuze - kunnen maken.

Een niet-exhaustieve bloemlezing van beroepen en achtergronden van klanten die naar tevredenheid een kantelcoachingstraject volgden :

Profit en Not for profit

 • CFO
 • Sales manager
 • Business Development manager
 • Operations Manager
 • Logistiek directeur
 • Salesverantwoordelijke - Business Development officer en manager
 • Manager Customer Service
 • Bancair medewerker
 • HR Business Partner
 • HR manager
 • Recruiter
 • Director MarkComm
 • Communicatieverantwoordelijke
 • Office manager
 • Receptionist
 • Administratief medewerker
 • Medewerker R&D (research & development)
 • Opleidingsverantwoordelijke - L&D manager
 • Verzekeringsmakelaar / Medewerker op hoofdkantoor verzekeringen
 • Industrieel ingenieur
 • Burgerlijk ingenieur
 • Ingenieur scheikunde
 • Bouwkundig ingenieur
 • Race engineer
 • Process/quality engineer
 • Osteopaat
 • Kinesist
 • Maatschappelijk assistent
 • Psychiatrisch verpleegkundige
 • Psycholoog
 • Support engineer
 • Project manager IT
 • Enterprise architect
 • System administrator
 • Systems engineer
 • Business Analyst
 • SEO specialist
 • UX designer

Overheid

 • Docenten middelbaar en hoger onderwijs (verpleegkunde, wiskunde, geschiedenis, klassieke talen, ...)
 • Kleuterbegeleidster
 • Leerkracht lager onderwijs
 • Parlementair medewerker
 • Ambtenaar bij Vlaamse, nationale of internationale instantie
 • Protection officer
 • Doctorandus en post-docs
 • Professor aan universiteit
 • Magistraat

Zelfstandigen en freelancers

 • Hoofdredacteur
 • Copywriter
 • HR business partner
 • Recruiter
 • Zaakvoerder mode-agentuur
 • Advocaat / Jurist
 • Meubelmaker-Schrijnwerker
 • Filmmaker
 • Dierenarts
 • Verpleegkundige
 • Juweelontwerper
 • Coach: yoga-, life-, stem-, loopbaan-, gezondheids-, organisatie-,...
 • Zaakvoerders allerhande

Ben je niet zeker of jij bij mij op je plaats zit? Contacteer me, ik zal je eerlijk antwoorden en indien nodig kan ik je doorverwijzen naar collega's die je beter kunnen helpen.

Welke diploma's hebben andere klanten?

Omdat ik werk met theoretisch opgeleide mensen, beschikken de meeste klanten over minstens een bachelordiploma of over één / meerdere master(s). De mate waarin je bereid bent om aan zelfreflectie te doen, primeert echter op je diploma. Ik coachte ook selfmade-mannen en -vrouwen die ooit schoolmoe waren en daardoor geen hoger diploma haalden, maar hun weg door middel van zelfstudie vonden. Maturiteit en de wil om te kantelen zijn vele malen belangrijker dan je diploma.

Mensgerichte studierichtingen komen opvallend vaak voor:

 • Geschiedenis
 • Filosofie
 • Psychologie
 • Taal-en communicatiestudies / Journalistiek
 • Toerisme
 • Kunst & cultuuropleidingen / Media
 • Politieke & Sociale wetenschappen
 • Antropologie
 • Sociologie
 • Maatschappelijk werk
 • Onderwijs
 • Verpleegkunde

naast eerder bedrijfseconomische richtingen zoals:

 • Ingenieursopleidingen (burgerlijk, industrieel, mijnbouw,...)
 • Rechten
 • Handelsingenieur
 • TEW
 • Office mgt
 • Marketing
 • ICT

en daarnaast ook:

 • Wetenschappen zoals Biologie, Chemie en Fysica, Biomedische wetenschappen
 • Geneeskunde en aanverwanten zoals Kinesitherapie, Ergotherapie, ...
Kom ik als actief werknemer die niet op zoek is naar ander werk in aanmerking voor kantelcoaching?

Absoluut!

Het is niet zo dat alle klanten die willen kantelen van plan zijn om van werk of van werkgever te veranderen. Sommige vragen zijn eerder gelinkt aan persoonlijke kantelpunten. Lees hier wat klanten vertellen over hun kanteltraject: de getuigenis van Leo Smets bewijst dat je als loyaal medewerker absoluut baat kan hebben bij een kantelcoachingstraject.

 • Misschien heb jij gewoon nood aan meer zelfinzicht? Of zelfvertrouwen?
 • Wil jij beter je grenzen leren bewaken en aangeven?
 • Misschien kan je via jobcrafting kleine verbeteringen aanbrengen aan je huidige professionele situatie zodat je je beter voelt...
 • Of wil je vooral ontdekken hoe je je privéleven anders kan inrichten, zodat je je beter voelt?
 • Geregeld contacteren mensen mij met de duidelijke boodschap dat ze niet op zoek zijn naar ander werk, wel naar meer zingeving in hun leven: dat is prima!

Hier kan je verder inschatten welk type begeleiding best bij jou past.

Kom ik als werkzoekende, niet gebonden aan een arbeidsovereenkomst, in aanmerking voor kantelcoaching?

Uiteraard heeft iemand die werkzoekend is extra nood aan begeleiding bij de zoektocht naar - in de eerste plaats - zichzelf! Pas als je goed weet wat je graag doet, goed kan en waar je energie van krijgt, kan je gericht op zoek gaan naar jouw droomjob: eerst de weg naar binnen, dan de weg naar buiten...

Wie werkzoekend is en niet langer gebonden is door een arbeidsovereenkomst of zelfstandig statuut, heeft geen recht op loopbaancheques: de VDAB zorgt immers voor jouw begeleiding.

Jij kan daarnaast wel zelf investeren in de Rolls Royce van de  kantelcoachingstrajecten met de naam KANTEL!, of in losse klankbordgesprekken met mij als onafhankelijk arbeidsmarktprofessional.

Kom ik als zelfstandige in aanmerking voor kantelcoaching?

Jawel, als zelfstandige heb jij zeker baat bij kantelcoaching en het goede nieuws is dat dit desgewenst kan mét financiële hulp van de overheid! Meer informatie over de Kantelpunt diensten en tarieven lees je hier. Wat meer uitleg over die financiële hulp van de overheid:

De Vlaamse overheid gelooft in het belang van gelukkige werknemers die gemotiveerd tot 67 aan de slag kunnen blijven en investeert in loopbaanbegeleiding door het ter beschikking stellen van loopbaancheques aan haar beroepsactieve bevolking. Die cheques kunnen op individueel initiatief - zonder dat de werkgever erbij betrokken wordt - ingezet worden bij zelfstandige, professionele coaches in de privésector, zoals ik er één ben. De VDAB faciliteert dit proces en Edenred regelt de betaling rechtstreeks met jou als burger.

Zelfstandigen en werknemers die professioneel actief zijn, kunnen elke 6 jaar aanspraak op maken op 2 loopbaancheques van 4 uur mits ze voldoen aan bepaalde parametersEen gesubsideerd traject van 8 uur coaching - door de overheid begroot op 1100 euro - kost jou op die manier dankzij de Vlaamse overheid 2 loopbaancheques, à rato van 40 euro per cheque.

Concreet betekent dit dat jij als rechthebbende op loopbaancheques slechts €80 betaalt voor 8 uur professionele coaching: de Vlaamse overheid past het verschil met de reële waarde van €1100 bij!

Lees hier of jij recht hebt op de subsidie en hoe je loopbaancheques kan bestellenJe vindt Kantelpunt op de website van VDAB onder de naam Vind, Coach en Hou talent, te Lier. Meer informatie over de andere Kantelpuntdiensten lees je hier.

Ik volg(de) al outplacement, is individuele kantelcoaching dan nog wel nuttig voor mij?

Wie voldoet aan de voorwaarden om outplacement te genieten kan naast dit traject - dat heel vaak in groep wordt georganiseerd - ook zelf beslissen om te investeren in een individueel begeleid levensloop(baan)coachingstraject op maat. Het geeft je de kans heel gericht advies en coaching te krijgen bij specifieke topics die in groep niet of onvoldoende aan bod kwamen.

Lees hier welk traject best bij jou past en vraag me zeker om advies, ik help je graag.

Ik wil graag kantelen en heb recht op loopbaancheques: wat moet ik concreet doen?
 1. Via mijn loopbaan kan je op de VDAB-site een profiel aanmaken, klik op de link 'Aanvraag loopbaancheques' en volg de instructies.
 2. Tussen de bestelling van je loopbaancheque en het moment dat je deze digitaal via mail ontvangt, kunnen 1 tot 2 weken tijd zitten. In die tussentijd ontvang je eerst een betalingsuitnodiging via mail van Edenred - het bedrijf dat de loopbaancheques uitgeeft, net zoals de maaltijdcheques
 3. Na betaling krijg je een mail met de cheque er digitaal aan vast. Het is die mail die je aan mij mag bezorgen, als betaalmiddel. Je kan slechts één cheque tegelijkertijd bestellen en je hebt elke 6 jaar recht op 2 cheques.
 4. Maak in die tussentijd alvast een afspraak met mij voor het eerste gesprek waarvoor ik 1,5 à 2 uur voorzie en waarin ik de tijd neem om te luisteren naar jouw verhaal, administratie rond de loopbaancheque in orde breng en samen met jou het vervolg van het traject bespreek, zowel de aanpak als de timing.
Ik wil graag kantelen maar heb geen recht op loopbaancheques, wat nu?

Geen enkel probleem. Lees hier wat je opties zijn. Ook jij kan komen kantelen.

Ik zit thuis wegens werkonbekwaamheid. Kan ik coaching bij jou volgen?

Kantelcoachingstrajecten zijn ontworpen op maat van mature, creatieve, theoretisch opgeleide kenniswerkers die op een professioneel kantelpunt staan en heel bewust willen kantelen. Behoor jij tot die doelgroep én ben je werkonbekwaam, dan kan je coaching bij Kantelpunt volgen, vooral met het oog op je reïntegratie op de arbeidsmarkt dan. De oorzaak van je werkonbekwaamheid en de mate waarin je ondertussen herstellende bent, is bepalend of het verstandig is om coaching bij Kantelpunt te volgen.

Aangezien coachingsgesprekken bij mij 2 uur duren en je heel wat zelfreflectie werk krijgt tussen sessies door, is het wel belangrijk dat jij je gedurende minstens die tijd kan concentreren, dat je helder kan denken, dat je kan reflecteren over je eigen gedrag.

Dit schat ik graag in tijdens een persoonlijk telefonisch gesprekcontacteer me, we bekijken het samen, eventueel in overleg met je behandelend arts of psycholoog. Ik behoud mij het voorrecht toe om aan te geven dat je er (nog) niet klaar voor bent, of dat ik niet de beste persoon ben om jou te begeleiden: die deontologische verantwoordelijkheid neem ik heel ernstig.

Het is wettelijk niet toegestaan om burn-outcoaching - maar ook psychotherapie, mindfulness, wellnessbehandelingen of yoga, hoe waardevol deze disciplines ook zijn - te financieren via loopbaancheques van VDAB. Burn-out coaching is een aparte discipline die - voorlopig - nog niet gesubsidieerd wordt en waarvoor ik doorverwijs naar collega's van de Vereniging van Erkende Stress en burn-outcoaches, ook al ben ik zelf opgeleid in de materie.

Kreeg jij van je arts - de enige die de diagnose burn-out mag stellen - te horen dat je opgebrand bent en verlamt het idee aan terugkeren naar je werk jou nog compleet, dan is het in mijn ervaring te vroeg om loopbaancoaching te volgen: laat je dan eerst begeleiden om uit je burn-out te raken. Dat kan door een erkend stress en burn-outcoach, een erkend therapeut of een psycholoog. Aansluitend kan je dan voor loopbaancoaching opteren.

Nog even dit: hoe deugddoend de gesprekken met een goede loopbaancoach ook zijn, coaching kan nooit andere begeleidingsvormen vervangen. Verschillende soorten begeleiding kunnen wel prachtig aanvullend naast elkaar werken.

Als coach ben ik niet medisch opgeleid, ik mag en zal geen diagnose stellen: waak erover om je te omringen met mensen die hun deontologie respecteren. Investeer in de juiste zorg op dit belangrijk kantelpunt in je leven. 

Ik wil niet dat mijn werkgever hiervan hoort! Hoe weet ik dat zeker?

Belangrijk om weten is dat jouw werkgever nooit betrokken wordt in jouw coachingsproces, tenzij jij dat zelf anders wil en hem er zelf bij betrekt.

Loopbaanbegeleiding is een individueel recht en een proces dat tussen jou, de VDAB, EdenRed - voor de betaling - en je loopbaancoach blijft.

Mijn werkgever wil mij graag helpen kantelen: kan dat?

Dat is geweldig nieuws! Jouw werkgever kan als derde-betaler optreden. Dan betaalt de werkgever het persoonlijk aandeel terug - veelal via onkostennota - en draagt zo zijn steentje bij tot de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker. Jij blijft wel zelf instaan voor het aanvragen van je loopbaancheque - als je daar recht op hebt. Een werkgever mag bij betaling via loopbaancheques echter nooit in jouw plaats beslissen waar je coaching volgt, wanneer je loopbaancheques aanvraagt en waarvoor je ze gebruikt. Er is nooit terugkoppeling van wat er besproken wordt tussen jouw coach en jezelf met een werkgever, ook niet als hij voor het traject betaalt. Laat je werkgever gerust contact opnemen met mij: ik loods hem of haar door de procedure.

Wat kan een Kantelaar betekenen voor de mensen in MIJN organisatie?

Ik werk graag samen met mensgerichte bedrijven die erover waken dat hun medewerkers het beste van zichzelf mogen, kunnen en willen geven.

Hier lees je referenties van tevreden bedrijfsklanten. Voor coaching in bedrijven werk ik, net zoals bij individuen, liefst op maat.

Elke samenwerking begint volgens mij met een goed gesprek: zullen we daar al mee starten? Bel me op +32 477 30 66 99 of mail me via ilse@kantel.be. Je kan ook het contactformulier vervolledigen. Tot gauw.

Hoe kan ik me registreren op jouw nieuwsbrief?

Heel eenvoudig: vul hieronder je gegevens in en je ontvangt maximum ééns per maand kantelinspiratie:

Wat doe jij met mijn gegevens, wat is jouw privacy policy?
 • Jouw gegevens zijn veilig bij mij: ik deel ze niet met derden
 • Ik hou evenmin van SPAM als jij en ben me terdege bewust van de vertrouwelijkheid van alles wat wij bespreken
 • Ik nam de nodige veiligheidsmaatregelen zoals vooropgesteld door de Europese wetgeving
 • Tegelijkertijd vind ik transparant communiceren én efficiënt werken ontzettend belangrijk en ben ik genoodzaakt een aantal gegevens van prospecten en klanten te bewaren, anders is efficiënt werken onmogelijk

Hoe ik met jouw gegevens omga, leg ik hieronder uit. Beschouw deze tekst gerust als de privacy policy van KantelpuntDoor gebruik te maken van deze website of door klant te worden, accepteer je dit privacybeleid.

'Lekkere' website

Deze website maakt - zoals elke hedendaagse site - gebruik van 'cookies' die jouw surfervaring veraangenamen. Jij kan je browser zo instellen dat cookies geweigerd worden, al zal het jouw digitale ervaring niet veraangenamen.

Wereldburger

Ik gebruik professionele soft-en hardware en ben een wereldburger. Dat betekent dat niet sensitieve gegevens zowel op servers binnen de EU als buiten de EU opgeslagen worden. Met de bedrijven die eigenaar zijn van de servers waarop de informatie wordt bewaard, checkte ik dat ze de nodige veiligheidsmaatregelen namen om deze informatie te beschermen.

Jij bent (nog) geen klant?

Zolang je geen klant bent, registreer ik jouw gegevens niet in een databank met als doel het herbruik ervan. Wel beantwoord ik jouw vraag via het medium waarin ik die vraag ontving. De toestellen waarmee ik dat doe, bevatten dus de gegevens die jij mij gaf om jou te contacteren. Wil je dat niet, dan kan je mij een brief schrijven.

Wat met nieuwsbrieven en sociale media?

Ongeacht of je klant bent of niet kan je je zelf registreren op Kantelnieuws: je ontvangt vanaf dat moment, tot je je uitschrijft, de kantelpuntnieuwsbrief in je mailbox die ongeveer maandelijks verschijnt.

Volg jij mij via sociale media? Dan weet je dat andere mensen de interactie die jij eventueel met mij voert kunnen volgen, volgens de geplogenheden van het desbetreffende sociaal medium.

Jij bent wel klant?

Van zodra wij een professionele relatie aangaan op jouw verzoek, registreer ik jouw contactgegevens wel in een klantenbestand met als doel het herbruik van jouw gegevens. Die gegevens beperken zich tot de data die jij mij zelf aanlevert: wellicht een mailadres en telefoonnummer, misschien een postadres, eventueel een BTW nummer in het kader van facturatie.

Andere meer confidentiële gegevens - die ik bewaar in het kader van jouw coachingstraject - sla ik op in een beveiligd cliëntvolgsysteem ontwikkeld op maat van loopbaancoaches. De software voldoet aan de normen van de Europese wetgeving op dataprotectie (AVG en GDPR) en ik sloot een verwerkersovereenkomst af met de softwareleverancier.

Heel concreet betekent dit dat jij bij de start van je coachingstraject toegang krijgt via een paswoord tot een beveiligd platform waarop wij met elkaar kunnen communiceren, waarop jij digitaal toegang krijgt tot alle achtergrondinformatie en zelfreflectie oefeningen, zolang je in een coachingstraject zit. Na het beëindigen van jouw traject bewaar ik de gegevens die jij mij zelf hebt aangeleverd en waartoe jij tijdens je traject inzage hebt op dat beveiligd platform. Als je mij na verloop van tijd opnieuw contacteert - bv in het kader van een éénmalig klankbordgesprek - vind jij het immers fijn om aan te kunnen pikken waar we geëindigd waren. Wil jij dat ik die gegevens wis, dan volstaat het mij dat te vragen. 

Los van het coachingstraject zelf, onderhoud ik graag een warme band met mijn klanten: samen maken we de wereld tot een mooiere plek, daar inspireer ik je graag toe, ook nadat je traject doorlopen is.

Concreet betekent dit dat je af en toe via een nieuwsbericht met de naam 'Kantelklanken' door mij zal gecontacteerd worden, over veranderingen in mijn dienstaanbod of dergelijke praktische zaken. Jij kan je altijd uitschrijven van deze nieuwsberichten.

Daarnaast nodig ik jou - evenzeer als niet-klanten - vrijblijvend uit om je zelf te registreren op Kantelnieuws, de nieuwsbrief van Kantelpunt die ongeveer maandelijks in je mailbox verschijnt, tot jij ervoor kiest je uit te schrijven.

Wie krijgt welke gegevens over mij te zien als ik met loopbaancheques mijn traject financier?

Gegevens die ik dien te bewaren in het kader van de samenwerking met VDAB, vallen onder een verwerkersovereenkomst die alle erkende loopbaancoaches met VDAB afsluiten, ik ook dus.

Opnieuw weet jij perfect wat er in het (papieren) dossier over jou aan informatie te vinden is, dat deel ik je namelijk mee bij de start van een traject. De inhoud van onze gesprekken blijft confidentieel, enkel jouw loopbaanvraag - die we samen formuleren bij het begin van het traject - wordt aan VDAB bezorgd, zodat zij zicht krijgen op hoe zij hun dienstverlening nog verder kunnen verbeteren. Het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) dat jij op het einde van een traject zelf opstelt, maakt ook deel uit van je dossier. Jij bepaalt zelf wat je daarin deelt.

Heb jij hier vragen bij, maak je je zorgen over jouw gegevens, wil je liever vergeten worden door mij? Stel mij je vraag, we komen er samen vast uit.

Werk jij met Evidence Based methodes?

Interessante vraag... Het antwoord op jouw vraag is helder: neen. Ik ben geen wetenschapper, ik claim geen wetenschapper te zijn, de methodes die ik inzet zijn niet Evidence Based.

Ik ben Kantelaar, ik begeleid mensen bij het kantelen naar een professioneel leven waarin ze meer voldoening ervaren. Dat doe ik met instrumenten die hun waarde hebben bewezen bij vele klanten, maar dat is geen reden om te beweren dat die instrumenten ook wetenschappelijk gevalideerd zijn! Net zomin er reden is om aan te nemen dat zaken die niet wetenschappelijk gevalideerd zijn nooit zinvol of nuttig kunnen zijn. Soms zijn ze gewoon nog niet onderzocht - wetenschappelijk onderzoek vraagt veel geld! - soms kan de wetenschap het nog niet bewijzen - menselijk gedrag is nu eenmaal moeilijk meetbaar - en soms hoef je geen wetenschappelijk bewijs. Of gaan we kunst afschaffen omdat de waarde ervan niet wetenschappelijk bewezen is?

Als kritisch denker moedig ik kritisch denken absoluut aan. Ik verwijs hiervoor graag naar de website SKEPP van de Studiekring voor Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale, die op hun website beweringen en verschijnselen bundelen die - volgens de huidige stand van de wetenschap - bijzonder onwaarschijnlijk of onmogelijk zijn. In het trefwoordenregister met instrumenten die volgens bepaalde mensen wetenschappelijk gevalideerd zouden zijn maar dat volgens de mensen van SKEPP niet zijn, kan je een keur aan instrumenten vinden die nochtans door vele gewaardeerde opleidingsinstellingen en HR-goeroes aangeprezen worden als Evidence Based. Quod non. In die valkuil wil ik dus niet trappen: niet wetenschappelijk gevalideerd = niet wetenschappelijk gevalideerd. Voor mij voelt het niet OK om vanuit commerciële belangen het tegendeel te beweren.

Maar... niet wetenschappelijk gevalideerd KAN wel gelijk zijn aan relevant, interessant, waardevol.

Een interessante tegenvraag op 'werk jij evidence based?', is daarom volgens mij: wat maakt dat jij het zo belangrijk vindt dat iets wetenschappelijk gevalideerd is? Daar wil ik het gerust met jou over hebben. Van mens tot mens graag, vanuit verwondering en de wil om elkaar te begrijpen...

Niets wetenschappelijks aan, maar het werkt wel heel verbindend. En vanuit die verbinding ontstaan vaak 'wonderen'.

Waar staan de kleine lettertjes? Wat zijn jouw algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden hou ik graag eenvoudig: geen kleine lettertjes dus:

 • de essentie van een samenwerking bestaat erin dat jij mij vertrouwt en ik jou
 • dat wederzijds vertrouwen wordt bevestigd in de vorm van uitgesproken waardering en een vergoeding in ruil voor diensten: jij betaalt tijdig het bedrag dat wij op voorhand overeenkwamen via een offerte die meteen ook de samenwerkingsovereenkomst is en die de basis vormt voor de factuur
 • als het vertrouwen ophoudt te bestaan - als een belofte niet wordt ingelost, of een factuur voor een overeengekomen bedrag niet tijdig wordt betaald - houdt de samenwerking op, zonder terugbetaling van de reeds eerder betaalde vergoeding(en)
 • geen rechtbank die daar iets aan kan veranderen
Ik heb nog een andere vraag!

Mooi, vul dit formulier in, ik antwoord je snel. Dank voor je vraag!

 • Vul hier het mailadres in waarop ik jou mag contacteren. Wellicht wil je hier een privé-mailadres ingeven. Heb jij een hotmail-account? Check dan zeker je spamfolder op antwoorden van Kantelpunt.
 • Vul hier je telefoonnnummer in zodat ik je telefonisch kan contacteren: dat praat vlotter dan corresponderen via mail. Vul je nummer in als volgt: +32 xxx xx xx xx Bezorg je mij liever (nog) niet je telefoonnummer? Het is geen verplicht veld, je kan het open laten.
 • Vul hier jouw vraag of mededeling in. Heb jij voorkeurmomenten om gebeld te worden, geef die dan hier ook gerust mee, ik probeer er rekening mee te houden. Klik dan op 'verstuur mijn vraag' en zet meteen de eerste stap in kantelen naar een professioneel leven waarin je meer zingeving en voldoening ervaart...
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij al 'ns proeven van kantelen?

Vraag dan hier de oefening 'In 4 stappen bewuster mijn levensenergie beheren' aan:

 

Jij vult je gegevens in,

Ik bezorg jou de oefening,

Jij zet je eerste kantelstapjes...

Je aanvraag is goed toegekomen, de tips zijn onderweg.

Share This