Kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt:

 • waarom zou je?
 • wanneer is het aan de orde voor jou?
 • hoe werkt dat dan?
 • welke rol speelt een kantelaar daarbij?

Ontdek het in dit artikel.

Waarom zou jij denken aan kantelen?

Aanleidingen om te willen kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt, kunnen heel verschillend zijn. Soms loop je aan tegen wel willen, maar niet kunnen:

 • Jij wil graag een andere invulling geven aan je (professioneel) leven, maar je weet niet in welke richting te zoeken, of waar te beginnen
 • Je loopt al een tijdje rond met het gevoel ter plekke te trappelen op professioneel vlak en je blijft dat doen, voor de lieve vrede met je ouders, je partner, je werkgever, of jezelf: jij houdt namelijk ook wel van zekerheid & vermijdt liever conflicten
 • Jouw hoofd vertelt je dat het gras op een ander heus niet groener is, terwijl je hele lijf nochtans schreeuwt naar een groenere weide: lastig…Zeker als je kenmerken van burn-out begint te vertonen en je je ertegen blijft verzetten
 • Misschien koester je al lang een fantastische droom maar zeg je tegelijkertijd tegen jezelf: ‘de meeste dromen zijn bedrog’ en ga je vervolgens weer over tot de orde van de dag
 • Of jij vertelt jezelf dat je realistisch moet zijn: er moet brood op de plank komen, je hebt verantwoordelijkheden en engagementen, geen tijd voor al dat gezever! En toch knaagt er iets, een sluimerend gevoel van 'is dit het nu?'

Wanneer is het tijd om te kantelen?

Als jij niet aan de slag durft met de emoties die je voelt op een moment dat een kantelpunt zich aandient, riskeer je je toevlucht te nemen tot het volgende:

 • je trekt je veel terug, je cijfert jezelf weg, je durft je niet (meer) ‘tonen’ aan de wereld
 • je dagdroomt excessief
 • je gaat zweverig doen
 • je bent altijd 'drukdrukdruk'
 • je werkt / sport / eet / drinkt overmatig
 • je houdt dwangmatig vast aan bepaalde rituelen en gewoontes
 • je verslaving maakt het allemaal draagbaar, daarin vind je steun
 • vechtgedrag: alles en iedereen anders is verantwoordelijk voor hoe moeilijk jij het hebt

Dit zijn allemaal manieren om een verlies, een tegenslag of angst niet te hoeven voelen. Je gaat je emoties verdoven. Maar daarmee verdwijnen ze niet...

Vluchtgedrag - zo heet dat - maakt je bitter, lijdzaam en passief: allesbehalve de persoon die jij graag wil zijn. Vast staat dat vluchtgedrag je niet gaat helpen kantelen in de juiste richting.

In 5 stappen kantelen, in plaats van te vluchten

Erkennen dat je op een kantelpunt staat, dat je in een situatie zit die jou veel energie kost en de overtuiging dat je daar graag iets wil aan veranderen, is de eerste stap: zonder wil, geen weg! Veel kans dat het feit dat je dit artikel leest een eerste stap voor jou is in het erkennen dat je graag wil kantelen...

Als Kantelaar inspireer ik jou graag, o.a via de blog en via social media. Ben jij vooral op zoek naar meer inspiratie, dan registreer je je best via deze link op Kantelnieuws en kan je mij volgen via diverse social media.

Wens je daarnaast graag individuele begeleiding op dat professionele kantelpunt van jou, dan ben je welkom voor een kantelcoachingstraject dat, wanneer het gaat over loopbaanbegeleiding, ook te financieren is via loopbaancheques.

 

 

Visualiseren betekent een beeld en een verlangen hebben naar die professionele toekomst waar jij van droomt: om het te kunnen waarmaken, moet je het kunnen dromen.

Visualisatie-oefeningen zijn bijzonder krachtig om vorm te geven aan je dromen: als beelddenkend kantelaar is het voor mij heel fijn jou te begeleiden bij het benoemen van je professioneel verlangen, bij het helpen dromen over jouw gewenste toekomst.

Als hoogsensitief persoon pik ik trouwens bijzonder makkelijk op wat sluimert bij jou: door hier woorden aan te geven, het te benoemen, zet jij stappen voorwaarts in je kantelproces.

Dankzij mijn verleden als HR manager en Organisatieadviseur hoef jij je overigens geen zorgen te maken over zweverigheid of wolligheid: dromen én rekening houden met de realiteit van de arbeidsmarkt gaat echt wel samen!

 

Een ingesteldheid die ondersteunend is en je helpt dit proces aan te gaan: die 'mindset' zal je in jezelf moeten vinden. Die komt niet door advies van buitenaf, al kan advies je wel inspireren en je helpen om te herkaderen hoe je tegen een bepaalde realiteit aankijkt.

Als oplossingsgericht coach maak ik jou attent op jouw belemmerende overtuigingen die een ondersteunende ingesteldheid in de weg kunnen zitten.

Minstens even belangrijk: ik maak je bewust van de kracht die vandaag al wel in jezelf aanwezig is. Hier en nu kan je zelf veel meer ondernemen dan je denkt!

Werken aan meer zelfinzicht en persoonlijk leiderschap is overigens een prima recept om bore-en burn-out te vermijden. Da's een leuke bonus die je er gratis bovenop krijgt.

 

 

Liefdevolle aandacht en zorg voor jezelf: geweldloos communiceren, empathie voor je eigen gevoelens en behoeften en het uitspreken van affirmaties helpen hierbij.

Mild zijn voor jezelf is heel belangrijk, terwijl onze communicatie nochtans doorspekt is met oordelen en verwijten, in de eerste plaats ten aanzien van onszelf. Hoe vaak slinger jij jezelf verwijten naar het hoofd, al dan niet in stilte? 

Verbindende Communicatie helpt je om dit om te buigen: ik maak je graag vertrouwd met de basisprincipes en heb fijne experten in mijn netwerk die je verder op weg zetten.

Beetje extra inspiratie nodig op vlak van 'lief zijn voor jezelf'? Alain De Botton helpt je op weg, (het filmpje is Engels gesproken)

 

Oefenen met nieuw gedrag is onontbeerlijk: omdat het oude patroon nooit helemaal zal verdwijnen, is het nodig om een nieuw, alternatief patroon in te slijpen en jezelf zo nieuwe gewoontes eigen te maken. En dat doe je niet door erover te denken of praten, maar door te gaan DOEN.

Die laatste stap is heel belangrijk: je wil immers niet blijven hangen in denken en voelen, jij wil kantelen! Tijdens een kantelcoachingtraject ga je al aan de slag met het behalen van concrete, kortetermijndoelen:

 • aandacht hebben voor wat jou nu echt energie geeft i.p.v kost
 • grenzen leren aangeven en bewaken
 • het aangaan van dat lastig gesprek met je leidinggevende, of iemand in je familie wiens steun je zo nodig hebt
 • de telefoon oppakken en bellen, i.p.v. te mailen en passief zitten wachten op antwoord
 • over je angst voor social media stappen en een LinkedIn-profiel aanmaken, mét foto!
 • je CV tot een weerspiegeling maken van wie je bent, in plaats van wat je hebt gedaan
 • jezelf de vraag stellen waar jij zelf graag zou willen werken, i.p.v passief vacatures af te schuimen
 • beter je tijd leren beheren zodat je je minder een acteur in je leven en meer een regisseur van je leven voelt

om er maar enkele te noemen.

Voor het behalen van grotere doelen - zoals uit een destructieve professionele relatie stappen, bouwen aan meer zelfvertrouwen, voor jezelf durven opkomen, je uitstelgedrag aanpakken - is het zinvol een langetermijnstrategie uit te werken. Heel vaak wordt daarbij gekozen voor de weg van de geleidelijkheid: kantelen mag absoluut in heel kleine stapjes.

Elk loopbaancoachingstraject sluit af met een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP): afspraken die je maakt met jezelf, compleet met timing en te behalen doelen. Dit laat je toe je voortgang te meten en jezelf te belonen bij elke kleine stap die je zet. Dat moedigt herhaling van het gewenste gedrag aan en geeft kracht en energie om de volgende stap te zetten.

 

Ben jij klaar om te kantelen?

Kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt, is aan de orde op het moment dat jij - al dan niet naar aanleiding van een kantelpunt - beslist dat je wil kantelen.

Tijdens jouw levensloop(baan)coachingstraject bekijken we samen in welke richting jij professioneel wil kantelen. Helder krijgen wat dat voor jou betekent, maakt deel uit van het kantelen:

 • meer werken
 • minder werken
 • (even) niet meer werken
 • anders werken
 • elders werken
 • anders tegen werk - of het leven, bepaalde waarden - aankijken
 • in een ander statuut gaan werken
 • ...

Alle stappen die nodig zijn om dat proces mogelijk te maken, brengen we in kaart.

Als ervaren kantelaar toon ik je de weg naar mogelijke paden en daag ik je uit de minder gekende ook te verkennen. Jij kiest welke paden je gaat bewandelen en jij bent verantwoordelijk voor jouw richting: zo word je nooit afhankelijk van mij, ik waak immers over jouw zelfsturende vaardigheden.

Durf te dromen!

Stel je eens voor hoe jij je zou voelen bij het zetten van die eerste kleine stap in de richting van jouw droom…

Hoe voelt dat?

 • Smaakt het naar meer?
 • Of slaag je er met de beste wil van de wereld niet (meer) in om dat beeld op te roepen?

Neem in beide gevallen contact met mij op: wat heb je te verliezen? Een telefonisch kennismakingsgesprek is altijd gratis en je kan ook komen kennismaken tijdens een proeverij. Zo ontdek je meteen of je een klik met mij voelt en wat kantelen jou kan brengen op vlak van persoonlijke groei. Blijf geen rondjes draaien in je hoofd: kantel naar een professioneel leven dat voldoening schenkt!

Share This

Delen?

Deel dit kantelverhaal met jouw vrienden of contacten.