Kantelen

naar aanleiding van

een maatschappelijk

kantelpunt

Maatschappelijk kantelpunt

'n Maatschappelijk kantelpunt kan de nood om te kantelen, om iets te veranderen aan een situatie die voor jou echt niet goed meer voelt, ontzettend triggeren:

  • het corona-virus laat dit in maart 2020 duidelijk voelen, eerder hadden we al 9/11, terreuraanslagen en bankencrisissen
  • de impact van de klimaatcrisis, met vluchtelingenstromen aan Europese grenzen en nooit eerder geziene klimaatwijzigingen + de overgang van een lineaire naar een circulaire economie die niet zonder slag of stoot verloopt
  • angst voor het verdwijnen van veel jobs, onder invloed van de robotisering en opkomst van artificiële intelligentie
  • bedrijven die geen personeel meer vinden waardoor de huidige werknemers en zaakvoerders overbelast raken

Dat zijn slechts een paar maatschappelijke kantelpunten die kunnen zorgen voor onzekerheid of boosheid waardoor je als individu de grond onder je voeten kan voelen wegzakken...

Kalm blijven is in tijden van crisis nochtans aanbevolen en daar heb ik alvast een paar boeiende inzichten rond gebundeld voor jou in dit filmpje van 7,5 minuten:


Waarom kantelen ?

Waarom zou je willen kantelen naar aanleiding van een maatschappelijk kantelpunt? Omdat onzekerheid - met gevoelens als angst, verdriet en boosheid tot gevolg door de zorgen die je je maakt over een toekomst die je je nog niet kan voorstellen - knaagt aan mensen, zeker als ze langere tijd aanhoudt. Als jij gewend bent om je leven meestal goed 'onder controle' te hebben, is onzekerheid allesbehalve welkom.

Tijdens een maatschappelijk kantelpunt schiet ons oeroude reptielenbrein in actie met vecht-, vlucht- of bevriesreacties tot gevolg:

Onzekerheid kan verlammend werken en je helemaal doen 'bevriezen'; ook al vertel je tegen jezelf: 'wees kalm, geen paniek, doe maar verder',krijgt je niets meer gedaan, je hoofd voelt wollig, je kan je niet concentreren, je voelt je leeg, verloren of apathisch. Er komt niets meer 'uit je handen'.

Of een crisis kan tot 'vechtgedrag' leiden waardoor je boos wordt op alles en iedereen. Je ervaart onmacht en je wil je zo niet voelen! Misschien ga je nog harder werken daardoor: 'drukdrukdruk doen' is ook een manier om niet te hoeven doorvoelen wat jou nu precies zo onrustig maakt.

Ook 'vluchten' is een strategie om die lastige emoties toch maar niet te moeten voelen. Je kan je toevlucht zoeken in verdovende middelen. Alcohol, drugs, Netflix, sloten koffie, intensief competitief sporten als je geen topsporter bent of net héél zweverig gedrag gaan vertonen is altijd een teken aan de wand dat je een onbalans in je leven ervaart die je liever niet zou voelen. Je verzet je tegen wat is.

Tijdens een maatschappelijk kantelpunt is dat is niet alleen bij jou zo, maar gebeurt dat bij alle betrokken individuen, waardoor de effecten nog versterkt kunnen worden. Dat oerbrein van ons- met zijn focus op overleven en veiligheid - bewijst ons slechte diensten van zodra er geen accuut gevaar meer is. Want in tijden van crisis wil je net toegang krijgen tot dat ander deel van je brein, daar waar je bewustzijn huist. Ons bewustzijn brengt immers soelaas in de vorm van relativering en rust. Dankzij die rust kunnen wij veerkrachtig omgaan met de stormen die het leven nu eenmaal op ieders pad brengt...


Hoe kantelen?

Maar hoe doe je dat, toegang krijgen tot je bewustzijn? Wel, dat is exact wat ik je tijdens KANTEL!coachingstrajecten bijbreng.

Je zou het ook lessen in levenskunst kunnen noemen, gestoeld op principes van de oplossingsgerichte en ontwikkelingsgerichte psychologie, de narratieve benadering, waarderend onderzoek, filosofie, systemische wetten, verbindende communicatie, mindfullness, mededogen, vergeving en zelfrespect. Ik geef je telefonisch graag meer uitleg over de inhoud, vraag zo'n gratis en vrijblijvend gesprek aan door hier te klikken


Begin bij het begin...

Lijkt jou dat wel wat, een gids aan je zijde hebben die jou helpt om de onrust in jezelf om te buigen, naar aanleiding van een maatschappelijk kantelpunt?

Vul dan het formulier hieronder in met de uitdaging waarmee jij momenteel kampt. Ik contacteer je - vrijblijvend - om verder af te stemmen hoe jij kan kantelen naar meer rust in je leven:

  • Vul hier het mailadres in waarop Kantelpunt jou mag contacteren
  • Vul hier je telefoonnnummer in als volgt: +32 xxx xx xx xx
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

In afwachting van mijn telefoontje kan jij:Ilse Schorrewegen - Kantelpunt - www.kantelpunt.be

 

PS: in maart verloopt KANTEL!coaching uitzonderlijk via videochat of telefoon. Als jij face to face verbinding verkiest, zie ik je graag in mijn praktijk van zodra de volksgezondheid niet meer in gevaar is. Zorg tot die tijd goed voor jezelf en anderen.

Ilse Schorrewegen

Kantelaar

www.kantel.be

Hallo, fijn dat je hier rondkijkt...

Wil jij graag gratis proeven van kantelen?

Vul hieronder je gegevens in, ik inspireer je graag,

zolang jij het waardevol vindt...

 

Ilse Schorrewegen

Kantelaar

De inspiratie is onderweg. Check je mailbox, ook je spamfolder...

Share This