'Kantelen die handel!' was gedurende jaren mijn manier om uitdrukking te geven aan de boosheid en onmacht ik opbouwde tijdens mijn leven. Misschien herken jij deze frustraties wel:

 • zoveel nutteloze activiteiten die buitenproportionele aandacht krijgen en mensen tot 'buzy fools' degraderen
 • teveel bullshitjobs 
 • processen die inefficiënt verlopen én bewust in stand gehouden worden
 • tijdverlies, zoveel tijdverlies!
 • machtsspelletjes van mensen wiens ego omgekeerd evenredig is aan hun zelfvertrouwen
 • vriendjespolitiek
 • narcisme en verstikkende hiërarchie
 • onevenwicht in de wereld, kijk maar naar de verschillen in verloning tussen mannen en vrouwen
 • onrecht jegens kwetsbare doelgroepen waar vrouwen - helaas - ook toe behoren op veel plaatsen
 • polarisatie: leidinggevenden versus medewerkers, overheid versus privé, vakbond versus directie, politici versus burgers: veel teveel 'versus'

Het deed me zo rond mijn 40e tot volgende vaststelling komen:

 

https://www.kantel.be/2020/01/kantelen-die-handel/

 


Kantelen die handel

Ik deed ontzettend mijn best om het anders aan te pakken, maar alle pogingen die ik als HR manager, als organisatie-adviseur en zelfs als startend zelfstandige - een late roeping - ondernam om die 'handel te kantelen' ten spijt, bleef ik achter met het gevoel dat ik te weinig impact had op wat er gebeurde in de wereld.

Met als resultaat dat ik vaak boos - soms ook bang en vaak verdrietig - door het leven holde. De levensfase rond je 40e heet niet voor niets 'midlifecrisis'...

Het kostte me nog eens 10 jaar om tot volgend besef te komen:

 

https://www.kantel.be/2020/01/lessen-in-levenskunst/

 

In plaats van verontwaardigd naar anderen, naar 'de maatschappij' te wijzen vanuit een 'kantelen die handel'-insteek, keerde ik mijn blik naar binnen. Hollen maakte plaats voor langzaam wandelen en zelfs stilstaan. Iets waarvan ik - en de wereld rondom mij - dacht dat ik daar ongeschikt voor was wegens niet 'de aard van het bezige beestje'. Toch bleek net daar voor mij de heilige graal te liggen, in vertragen en verstillen.

Toen pas kon ik mezelf bevrijden van een paar hardnekkige overtuigingen die me niet langer hielpen. En vanaf dat moment ging ik anders in het leven staan. Rustiger. Meer vanuit vertrouwen. En tegelijkertijd veel alerter. Kortom: bewuster.


Welk verhaal vertel jij jezelf?

Mijn boosheid en verontwaardiging maakten dankzij zelfinzicht en heel veel lessen in levenskunst langzaam aan plaats voor mildheid en mededogen. Eerst jegens mezelf. Vervolgens tegenover de rest van de wereld. En dat allemaal omdat ik ontdekte dat mijn eigen gedachten en overtuigingen me stevig belemmerden om alles uit het leven te halen!

De verhalen die ik mezelf heel lang verteld had, bleken ook maar dat: verhalen die ik mezelf vertelde en die mijn kijk op de wereld behoorlijk 'kleurden'.

Ik heb bijzonder weinig impact op wat anderen doen en op wat mij - en de wereld - overkomt. Ik heb wel impact op wat ik ZELF doe.

En ik heb ontzettend veel impact op hoe IK omga met alles wat er gebeurt, op HOE IK ME VERHOUD tot de wereld, op wat ik voel en denk.

Door volledige verantwoordelijkheid te nemen over mijn gedachten, gevoelens en gedrag ontneem ik bovendien de anderen - of het andere - bewust de macht over mijn welbevinden.

Ik hoef mezelf niet te reduceren tot iets of iemand die ik niet wil zijn, ik kan andere keuzes maken. Waarom zou ik mezelf beperken tot enkel een economische factor, een kostenpost in de maatschappij? Die andere keuze kan ik maken elke minuut van elke dag, bij elke beslissing die ik neem, elke activiteit die ik wel of niet opneem, elke euro die ik al dan niet spendeer.


Leven vanuit verwondering

https://www.kantel.be/2020/01/kantelen-die-handel/Daardoor sta ik vandaag heel anders in het leven, veel bewuster. De vragen die ik mezelf stel, zijn deze:

 1. Wat gebeurt er, hier en nu?
 2. Hoe voel ik me daarbij?
 3. Wat vertellen mijn gevoelens mij over waar ik nood aan heb, over mijn waarden en behoeften?
 4. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn behoeften voldaan zijn?
 5. Hoe is het voor de andere(n) en zijn/haar behoeften? Daarbij ook rekening houdend met onze planeet!
 6. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle behoeften voldaan zijn, zonder schade te berokkenen?

En reken maar dat ik antwoorden vind op die vraag! Ik ben trouwens niet de enige die dat doet: er gebeuren ontzettend veel prachtige dingen in de wereld, als je maar bereid bent om te kijken en je het juk van cynisme en sarcasme achter je durft te laten.

Wij zien de wereld niet zoals ze is, maar wel zoals WIJ zijn... (Talmoed)

Een bonus bij deze inzichten was deze vaststelling:

Te weten dat ik altijd controle heb over mijn gedachten, mijn gevoelens, mijn gedrag, helpt me om de controle over de andere of het andere los te kunnen laten. Daar heb ik namelijk toch geen enkele vat op.

Vaker vanuit verwondering kijken naar het leven, naar de wereld en ontdekken hoe wat er gebeurt mij altijd iets kan leren, bracht me rust en hielp me om weg te blijven uit de re-actie. Minder 'kantelen die handel' dus en meer 'kantelen mijn wandel.'


Kantelen mijn wandel?

Ageren is prima - zeker als zwijgen geen optie is - maar da's iets anders dan reageren! Je kan vanuit acceptatie je leven willen veranderen, of vanuit weerstand. Dat tweede kost veel meer energie, dat kan elke elektricien je uitleggen.

Het is mijn intentie om 'de wetende' te zijn, in plaats van 'de rechter' te zijn telkens ik een slecht functioneren opmerk. In plaats van te reageren op het slechte functioneren, zie je dan immers de misvatting en zie je er tegelijkertijd doorheen. Omdat je, in plaats van tegen duister te vechten, het licht binnen laat.

Dat wij de wereld zien zoals wij zijn, komt overigens ook hierdoor:

 • Voel ik oorlog in mij? Dan zal ik oorlog zien & straal ik dat uit naar anderen => kantelen die handel!
 • Voel ik vrede in mij? Dan zie ik vrede & straal ik dat uit naar anderen => kantelen mijn wandel...

Of nog:

Zo binnen, zo buiten.

Wat er in mij leeft, zie ik terug in de wereld om mij heen.

De bril waardoor ik naar de wereld kijk, bepaalt namelijk hoe ik de wereld zie. En - dit was de grootste life changer voor mij - mijn 'kijk op de wereld' bepaalt ook hoe de wereld naar mij kijkt, hoe de ander zich tot mij verhoudt.

Zo transformeerde mijn '40-something' lijfspreuk #kantelendiehandel tot een 'nearly50' lijfspreuk #kantelenmijnwandel.


Kantelen dus, maar hoe?

www.kantel.be

Ilse Schorrewegen - Kantelaar bij Kantelpunt

Erachter komen hoe je dat DOET - 'vrede zijn', bevlogen je betrokkenheid tonen, zonder destructieve woede en zonder er zelf bij op te branden - ZONDER een egocentrische navelstaarder of een zweefteef te worden, was en is nog steeds een hele uitdaging.

Ik zou liegen als ik zou schrijven dat mijn proces altijd even moeiteloos verliep, of dat het snel ging. Bovendien claim ik niet er helemaal mee klaar te zijn. Dat hoeft ook niet want het proces = kantelen.

Laat ik het erop houden dat ik mijn eigen proces goed gedocumenteerd heb, het heb aangevuld met literatuurstudie op vlak van filosofie, psychologie, Oosterse en Westerse levenskunst, om op basis van al die input een heel fijn KANTEL!-traject in de wereld te zetten dat ik vandaag, als Kantelaar, graag met zoveel mogelijk mensen die willen kantelen wil delen.

Want ik ben ervan overtuigd dat kantelen makkelijker wordt met een goede gids aan je zijde. En ik zie dat zoveel mensen momenteel onmacht ervaren - in hun privéleven, op hun werk én ten aanzien van de wereld, bijvoorbeeld op vlak van de klimaatcrisis - met gevoelens van boosheid, angst of verdriet als gevolg. Aan hen zeg ik: kantelen die handel, kantelen jouw wandel!


Van 'kantelen die handel' naar 'kantelen mijn wandel

 • Ervaar jij zelf ook geregeld onmacht, boosheid, pijn en verdriet?
 • Ben je het beu dat vooral je geliefden daar de dupe van worden?
 • Zou je graag over handvaten beschikken om anders om te gaan met die onmacht?

Vul dan het formulier in, meld jouw interesse in het KANTEL!-traject, ik contacteer jou vrijblijvend om verder af te stemmen...

 • Vul hier het mailadres in waarop Kantelpunt jou mag contacteren
 • Vul hier je telefoonnnummer in als volgt: +32 xxx xx xx xx
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
https://www.kantel.be/droomambassadeur-voor-kantelpunt/

Wil jij PROEVEN van kantelen ?

Ervaren wat 'kantelen' jou zoal kan brengen, zegt je dat wat?

Vul dan hieronder je gegevens in, ik inspireer je de komende tijd graag!

Je kan je altijd uitschrijven, dat spreekt voor zich.

 

Ilse Schorrewegen

Je voorproefje is onderweg. Check je mailbox, ook je spamfolder...

Share This

Delen?

Deel dit kantelverhaal met jouw vrienden of contacten.