Loopbaancheques wijziging

Besparing loopbaancheques vanaf 01/01/2020

Feit: jouw inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt verhoogt gevoelig als jij loopbaanbegeleiding volgt bij één van de erkende zelfstandige partners van VDAB. Wanneer jij het roer van je eigen loopbaanpad bewust in handen neemt, subsidieert VDAB dat coachingstraject via een subsidie met de naam 'loopbaancheques'. Vanaf 01/01/2020 gelden er echter nieuwe voorwaarden voor het gebruik van die loopbaancheques.

Dit zijn de aanpassingen:

 • De vereiste werkervaring om een loopbaancheque aan te kunnen vragen, wordt opgetrokken naar minimum 7 jaar of 84 maanden werkervaring: je moet meer ervaring kunnen voorleggen
 • De tweede loopbaancheque wordt voor elke burger beperkt tot 3 uur begeleiding waar dat vroeger 4 uur was per cheque: in totaal geniet je 7 uur gesubsidieerde begeleiding in plaats van 8.

Deze wijzigingen gaan in voor elke loopbaancheque die aangevraagd wordt bij VDAB vanaf 01/01/2020 en hebben enkel betrekking op gesubsidieerde loopbaancoachingstrajecten. Wie zelf investeert in zijn loopbaanbegeleidingstraject heeft er dus geen last van.

Laat je niet ontmoedigen door deze aanpassingen! Iedereen blijft het recht behouden op loopbaanbegeleiding, ook na deze hervormingen. Je kan altijd zelf investeren in je eigen coachingstraject, ook wanneer jij geen recht hebt op loopbaancheques. Dat is het geval wanneer je werkloos bent of nog over onvoldoende jaren ervaring beschikt.


Praktische gevolgen

 • Een gesubsidieerd traject loopbaanbegeleiding geeft recht op 7 uur in plaats van 8 uur, indien beide cheques ingezet worden.
 • Heb jij je eerste cheque van 4 uur al eerder ingezet een tijdje geleden, dan heb je nu nog slechts 3 uur beschikbaar. Je loopbaancentrum kan nagaan op hoeveel uur een loopbaancheque recht geeft.
 • De prijs voor jou als burger blijft dezelfde voor zowel loopbaancheque 1 van 4 uur, als voor loopbaancheque 2 van 3 uur: 40 euro per cheque.
 • Tot 2020 was de voorwaarde aangaande werkervaring dat je 12 maanden werkervaring moest hebben, of 9 maanden ervaring binnen een termijn van 24 maanden in geval van tijdelijke contracten. Deze tweede nuancering valt weg. De volledige werkervaring moet 84 maanden bedragen, ongeacht wanneer en hoe deze ervaring opgebouwd is.

Conclusie

De loopbaancheques blijven nog altijd een mooie financiële tegemoetkoming van de Vlaamse overheid in het begeleiden van mensen naar een zelfsturende houding op vlak van hun loopbaan.

Jij betaalt als beroepsactief zelfstandige of werknemer nog altijd maar een hele kleine fractie van de werkelijke waarde van de professionele begeleiding die je geniet door een onafhankelijk arbeidsmarktprofessional.

De waarde van een traject bedraagt 1345 euro en jij betaalt slechts 80 euro omdat de Vlaamse overheid het verschil rechtstreeks betaalt aan je begeleider.


Wat betekent dit voor klanten van coachingscentrum Kantelpunt in Lier?

Ik betreur de beslissing van de Vlaamse overheid.

Sta jij op een kantelpunt?Voor de kwalitatief hoogstaande trajecten die ik aanbied, speciaal ontwikkeld op maat van ervaren, theoretisch opgeleide personen die willen kantelen, is 8 uur al best pittig om tot resultaat te komen.

Daarom bied ik klanten die voor Kantelpunt als coachingspartner kiezen én die hun 2 cheques inzetten alsnog 8 uur aan. 1 uur krijg je bij mij 'on the house'. Zo kan ik als begeleider in alle rust de kwaliteit blijven aanbieden die ik altijd al aanbood en weet jij je verzekerd van duurzaam resultaat.


Hoe bestel je loopbaancheques?

 1. Via Mijn loopbaan kan je op de VDAB-site een profiel aanmaken
 2. Klik op de link 'Aanvraag loopbaancheques' en volg de instructies
 3. Tussen de bestelling van je loopbaancheque en het moment dat je deze digitaal via mail ontvangt, kunnen 1 tot 2 weken tijd zitten. In die tussentijd ontvang je eerst een betalingsuitnodiging via mail van Edenred, het bedrijf dat de loopbaancheques uitgeeft, net zoals de maaltijdcheques
 4. Betaal het bedrag via overschrijving volgens de instructies
 5. Na betaling ontvang je een mail met de cheque er digitaal aan vast. Het is die mail die je aan jouw loopbaancentrum mag bezorgen, als betaalmiddel. Je kan slechts één cheque tegelijkertijd bestellen en je hebt elke 6 jaar recht op 2 cheques als je voldoet aan de voorwaarden

Wat als jij geen recht hebt op loopbaancheques?

Heb jij je cheques opgesoupeerd, of kan je er geen aanspraak op maken?

Toch kan jij nog bij Kantelpunt terecht, voor een levensloopbaancoachingstraject! Daarvoor gelden geen voorwaarden en er zijn geen administratieve verplichtingen aan verbonden want VDAB is niet betrokken bij dit traject.

Klik hier om er meer over te lezen: https://www.kantel.be/antwoorden-vinden-op-levensvragen/.

Antwoorden vinden op levensvragen


Andere vragen?

Check antwoorden op veelgestelde vragen hier of vul hieronder jouw vraag in, ik bel je met een antwoord. Gratis en vrijblijvend.