Loopbaancheques wijziging

Besparing op budget vanaf 01/01/2020

Vanaf 01/01/2020 gelden er nieuwe voorwaarden voor het gebruik van loopbaancheques, de subsidievorm van de Vlaamse overheid die tot doel heeft jou in staat te stellen het roer van je eigen levensloopbaanpad bewust in handen te nemen zodat jouw inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt verhoogt:

 • De vereiste werkervaring om een loopbaancheque aan te vragen wordt opgetrokken naar minimum 7 jaar of 84 maanden werkervaring
 • De tweede loopbaancheque wordt voor elke burger beperkt tot 3 uur begeleiding waar dat vroeger 4 uur was per cheque waardoor je nu in totaal 7 uur gesubsidieerde begeleiding geniet in plaats van 8.

Deze wijzigingen gaan in voor elke loopbaancheque die aangevraagd wordt bij VDAB vanaf 01/01/2020 en hebben enkel betrekking op gesubsidieerde loopbaancoachingstrajecten.

Iedereen blijft het recht behouden op loopbaanbegeleiding, ook na deze hervormingen. Je kan immers altijd zelf investeren in je eigen coachingstraject, ook wanneer jij geen recht hebt op loopbaancheques, bijvoorbeeld wanneer je werkloos bent of nog over onvoldoende jaren ervaring beschikt. Laat je dus niet ontmoedigen door deze aanpassingen om de regie van je loopbaan bewust in eigen handen te nemen.


Praktische implicaties

 • Een gesubsidieerd traject loopbaanbegeleiding geeft recht op 7 uur in plaats van 8 uur indien beide cheques gecombineerd worden.
 • Heb jij je eerste cheque van 4 uur al eerder ingezet een tijdje geleden, dan heb je voor een afgebakende loopbaanvraag nu nog slechts 3 uur beschikbaar. Je loopbaancentrum kan nagaan op hoeveel uur een loopbaancheque recht geeft.
 • De prijs voor de burger blijft dezelfde voor zowel loopbaancheque 1 van 4 uur als voor loopbaancheque 2 van 3 uur: 40 euro per cheque.
 • Vandaag is de voorwaarde aangaande werkervaring dat een burger 12 maanden werkervaring moet hebben of 9 maanden ervaring binnen een termijn van 24 maanden in geval van tijdelijke contracten. Deze tweede nuancering valt weg. De volledige werkervaring moet 84 maanden bedragen, ongeacht wanneer en hoe deze ervaring opgebouwd is.

De loopbaancheques blijven nog altijd een mooie tegemoetkoming van de Vlaamse overheid in het begeleiden van burgers naar een zelfsturende houding op vlak van hun levensloopbaan. Je betaalt als burger nog altijd maar een hele kleine fractie van de werkelijke waarde van de professionele begeleiding die je geniet.


Is het interessant voor jou om nog in 2019 een loopbaancheque aan te vragen?

Ja, in volgende gevallen:

 • Als je de 4 uur van je eerste loopbaancheque volledig opgebruikt hebt én binnen de 3 maanden begeleiding met de tweede cheque wil opstarten. Als je je 2de cheque dit jaar nog aanvraagt, geniet je met die tweede cheque immers nog 4 uur begeleiding. Terwijl een tweede cheque die je aanvraagt vanaf 1/1/2020 nog maar recht geeft op 3 uur begeleiding.
 • Wanneer je meer dan 1 jaar en minder dan 7 jaar of 84 maanden werkervaring hebt én op korte termijn - binnen de 3 maanden - loopbaanbegeleiding met loopbaancheques wil opstarten.

Let op: een eerste sessie met een loopbaancheque moet wel binnen de 3 maanden na ontvangst van de cheque plaatsvinden, anders vervalt de cheque. Het heeft daarom enkel zin om de cheque nog dit jaar aan te vragen als je ten laatste binnen 3 maanden loopbaanbegeleiding wil starten met je eerste of tweede loopbaancheque.

Je kan - net zoals vroeger - slechts 1 cheque tegelijkertijd bestellen, je kan nooit een tweede cheque bestellen zolang je nog in begeleiding bent met de eerste cheque.


Hoe bestel je loopbaancheques?

 1. Via Mijn loopbaan kan je op de VDAB-site een profiel aanmaken
 2. Klik op de link 'Aanvraag loopbaancheques' en volg de instructies
 3. Tussen de bestelling van je loopbaancheque en het moment dat je deze digitaal via mail ontvangt, kunnen 1 tot 2 weken tijd zitten. In die tussentijd ontvang je eerst een betalingsuitnodiging via mail van Edenred, het bedrijf dat de loopbaancheques uitgeeft, net zoals de maaltijdcheques
 4. Betaal het bedrag via overschrijving volgens de instructies
 5. Na betaling ontvang je een mail met de cheque er digitaal aan vast. Het is die mail die je aan jouw loopbaancentrum mag bezorgen, als betaalmiddel. Je kan slechts één cheque tegelijkertijd bestellen en je hebt elke 6 jaar recht op 2 cheques als je voldoet aan de voorwaarden

Meer vragen?

Check antwoorden op veelgestelde vragen hier of vul hieronder jouw loopbaanuitdaging in, ik contacteer je dan om verder persoonlijk af te stemmen.

Share This