MINDFUL DE WAS OPHANGEN ALS ZEN-MOMENT

Mindful de was ophangen, op een droogrek- of molen: het is een aanrader.

Niet alleen is het beter voor het milieu – droogkasten verbruiken energie, drogen aan de lucht niet – door bewust met je kledingstukken, bad-en bedlinnen om te gaan, geniet je er ook meer van.

Zo word je je bewuster - meer mindful - van alles wat je hebt. Door van de was ophangen een zen-moment, een moment van heel bewust in het NU zijn te maken, laden je batterijen op tijdens een huishoudelijke klus waar je tot nu toe misschien tegenop zag... Zo doe je dat:

Hou jij van zintuiglijke ervaringen?

Neem elk kledingstuk bewust & mindful vast: strijk de kant van het mooie slipje glad en doorvoel, bewonder de glans van de zijden blouse, ruik aan het stevige katoenen hemd en trek het strak, zorg voor ruimte voor de pluizigheid van het wollen truitje dat liggend moet drogen
• Klop of strijk met je handen overal netjes de plooien uit, breng stukken in model, sluit knoopjes en ritsen
Bewonder je kledingstukken: de aankoop hiervan gaf jou plezier, het dragen ervan ook
• Denk na over waar en wanneer je de aankoop deed: prikkel je geheugen
• Vraag je af of je het stuk nog altijd graag draagt: haal fijne herinneringen op, droom van toekomstige gelegenheden om het stuk te dragen
• En hoe is het NU? Draag je het stuk eigenlijk niet zo graag meer? Hang het apart: als het droog is, neem je er afscheid van en kan het naar de tweedehands-, kringwinkel of spullenhulp: weer meer ruimte in je kast en daardoor in je hoofd en je hart

Hou jij van efficiëntie en structuur?

• Vraag je dan bij kousen af: waar is nr 2? Hang ze netjes samen, dat spaart tijd bij het opbergen
Zoek een gepast plekje op het droogrek voor elk stuk: lange stukken hang je bovenaan, korte onderaan; grote stukken als lakens kunnen over de rest, dus hou de buitenste randen altijd vrij op een droogrek
• Lage temperatuur strijken en hoge temperatuur strijken hang je bij elkaar, zodat stukken in de juiste volgorde in de strijkmand belanden en die klus weer sneller gaat; of je hangt stukken die niet moeten gestreken worden - of net wel - bij elkaar
• Je kan ook op 'persoon' of  'plek in de kast' schikken: zoek een systeem dat voor jou werkt en geniet van je discipline

Geniet van een klus die mindful geklaard is

Wat jouw voorkeur ook is, kijk als alles ophangt eens naar je droogrek: zoveel mooie kleren en spullen heb je! Dankbaarheid is een heel krachtige emotie die bijdraagt tot ons welbevinden.

Anderzijds: al die stukken hebben natuurlijk wel allemaal onderhoud, tijd en plaats nodig. Misschien droom jij wel van een simpeler leven? Dat besef - én de foto die je neemt met je smartphone van al je spullen op het rek of in je kast - spaart je wellicht centen tijdens je volgende shoppingbeurt.

Opnieuw gewonnen!


Ik wens je veel plezier bij het mindful ophangen van je was volgende keer.

Bewuster leven zit immers ook in heel doordeweekse, kleine gebaren en rituelen.

Laat je me weten hoe jij dit ervaart? Voel je vrij om meer tips of ervaringen hieronder te delen.