Conflicten kantelen

De ander lijkt jou maar niet te willen begrijpen... Die situatie ken je vast. Van op het werk, in de sportclub, in je gezin, of, op grotere schaal, in de politiek.

Om één of andere reden lijk jij niet door te dringen tot de ander. De ander ziet jouw goede intentie niet, aanvaard je advies niet, behandelt je alsof je van een andere planeet komt. Of negeert je gewoon, laat je links leggen en ontneemt je daardoor je bestaansrecht.

Hoe jij ook je best doet om goed te doen of de ander te overtuigen, de boodschap dringt niet door. Integendeel zelfs. En voor je het weet, ben je op een plek waarvan je zo snel mogelijk weer weg wil: midden in een conflict!

Want of je nu leidinggevende bent en met een werknemer in zo'n situatie zit, als zelfstandig professional in een conflict terecht komt met een klant, als ouder een kind hebt dat niet wil luisteren of als politicus vruchteloos een regering probeert te vormen: we herkennen deze situatie allemaal. En we ervaren conflicten als bijzonder lastig.


Hoe kan je conflicten kantelen?

Bij de vaststelling dat je in een conflict bent terecht gekomen, of dreigt terecht te komen, is het goed om de verbinding met jezelf te herstellen. Wij hebben namelijk de neiging om vast te lopen in ons stressbrein als we geconfronteerd worden met 'gevaar' en dan kunnen we enkel nog vechten, vluchten, of bevriezen. Voor ons reptielenbrein vertegenwoordigt een conflict exact dat: gevaar. Kalmeer je lichaam dus, zodat het een ander signaal stuurt naar je brein en die interpretatiefout afgeremd wordt. Adem bijvoorbeeld een paar keer heel rustig in en uit.

Stel je vervolgens deze vraag: is het echt zo dat de ander mij niet WIL begrijpen?

  • WIL de ander me echt niet begrijpen, of KAN de ander me misschien niet begrijpen?
  • Wat begrijp IK nog niet OVER de ander, of over de situatie, dat maakt dat de ander reageert zoals die doet?
  • En wat wil ik hier en nu graag anders?

Ga vervolgens bewust aan de slag met het enige waar je ALTIJD een vat op hebt, namelijk JE EIGEN GEDRAG. En hanteer daarbij volgende tips:

Hulp nodig bij conflicten kantelen ?

Vraag jij je af waarom je je zo slecht voelt in conflictsituaties? Dat heeft veel meer te maken met de verbinding die je met jezelf verbreekt dan met de andere.

Terwijl conflicten in essentie fantastische leermomenten zijn om te groeien als mens, ze leren je namelijk veel over jouw eigen waarden en behoeften. Mits je ze juist benadert uiteraard... 

  • Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het toepassen van bovenstaande tips?
  • Ben je op zoek naar handvaten daarbij?

Tijdens KANTEL!-coachingstrajecten leer ik jou HOE je hiermee aan de slag kan, ook in het heetst van de strijd.

Oefening baart kunst

Wil jij alvast in je eentje beginnen oefenen?

Maak dan een afdruk van de tips en hang ze op een voor jou goed zichtbare plek. Of in de vergaderzaal, waarom niet? Printen doe je als volgt:

  • Zet je muiscursor op de afbeelding en klik op je rechtermuisknop
  • Kies SAVE IMAGE AS...
  • Bewaar het beeld ergens op jouw netwerk
  • Zoek vervolgens de file op in jouw netwerk & druk af, op A4 of A3 formaat
Test professioneel of persoonlijk kantelpunt

GRATIS

Vul je gegevens in en ga meteen aan de slag

Aangekomen! Check je mails, ook je SPAM-folder aub

Share This

Delen?

Deel dit kantelverhaal met jouw vrienden of contacten.