Over Kantelpunt

Kantelpunt is een éénvrouwszaak: wie je ziet, is wie je krijgt.

Kleinschaligheid en persoonlijke betrokkenheid bij jouw kantelproces passen helemaal bij de missie en visie van Kantelpunt en de waarden die ik koester in mijn eigen leven.

Of je nu kiest voor levensloopbaancoaching, loopbaanbegeleiding, ondernemerscoaching of studiekeuzebegeleiding, je geniet bij mij altijd maatwerk.

Die kwalitatieve aanpak ben ik verplicht aan mezelf én mijn klanten: bevlogen en betrokken toppers die van de wereld een mooiere plek willen maken, te beginnen bij hun eigen levenskeuzes.

Mijn belangrijkste bijdrage aan jouw kantelproces is een helende relatie waarbinnen jij opnieuw kan verbinden met jezelf. 

Kantelen die handel' begint namelijk altijd bij 'kantelen jouw wandel'.

Welkom!

Ilse Schorrewegen

Zaakvoerder, Kantelaar & Levensloopbaanbegeleider bij Kantelpunt

 

Hieronder krijg jij een inkijk in wie ik ben. Maar ik beantwoord veel liever jouw vragen dan over mezelf te vertellen. Stel mij jouw vragen tijdens een verkennend telefonisch gesprek of een videochat.

Zo'n gesprek is gratis, geeft je de kans mijn stem al eens te horen en af te toetsen of er een klik is tussen ons. Vraag het hier meteen aan:

Ik geniet van...

Over kantelpunt

 

 • filosofie & levenskunst
 • petrichor, de geur van regen na een droge periode
 • schoonheid, als eeuwige bron van troost
 • yin yoga, 'de hartopener' is mijn favoriete houding
 • stilte als zuurstof voor mijn rusteloze brein
 • krachtdutjes van 20 minuten, bij wijze van 'reset'
 • goed gemaakte TV programma's & films bekijken met mijn levensgezel
 • lezen, meestal in 10 boeken tegelijkertijd
 • gezond en lekker eten, bereid door mijn keukenprins
 • wandelen en fietsen in de natuur en héél enthousiast koeien begroeten
en geloof in...
 • empathie als middel om mensen te verbinden en de wereld grondig te veranderen
 • positief én kritisch denken in één
 • én-én in plaats van of-of
 • nuance: veel tinten grijs, in plaats van zwart-wit
 • de kracht van kwetsbaarheid
 • stilstaan, als katalysator voor verandering, bloei en duurzame groei
 • verwondering als middel tot verbinding
 • vragen stellen: vele malen krachtiger dan 'antwoorden geven'

Het komt allemaal samen in dit kantelmanifesto dat ik schreef naar aanleiding van de coronacrisis in 2020.

Ik bouw als talig beelddenker graag bruggen tussen mensen

Beelddenkers - of visueel ruimtelijk denkers - worden ook multigetalenteerde bruggenbouwers genoemd. Nochtans zorgde mijn 'bijzondere' breinvoorkeur het grootste deel van mijn leven vooral voor frustratie.

Zolang ik me er niet bewust van was dat niet iedereen op dezelfde manier naar de wereld kijkt, begreep ik niet waarom zoveel mensen mij niet begrepen! Pas toen ik het verschil tussen visueel-ruimtelijk en lineair denken ontdekte, werd één en ander duidelijk...

Lineair denken versus beelddenken

Wij leven in een maatschappij die gedomineerd wordt door lineair denken en die denkstijl is dus niet de mijne...

Een stapsgewijze en planmatige aanpak, leerprocessen gebaseerd op herhaling, vanuit details naar een groter geheel werken typeren lineariteit. Deze werkwijze gaat in de ogen van een beelddenker tergend traag en houdt bovendien geen rekening met de context waarin zaken gebeuren. 

Beelddenkers kunnen namelijk heel snel denken dankzij de verbindingen die zij zien tussen zaken. Zij kijken vanuit het grotere geheel naar de details in plaats van andersom, zoals lineaire denkers doen.

Kanarie in de mijn

Mijn talent om de vinger vliegensvlug op de wonde te leggen, mijn neus voor systeemfouten en neiging overal verbeteringen aan te brengen, zorgde ervoor dat ik het lastig had me overeind te houden in de bedrijfswereld.

Niet zelden worden beelddenkers door lineaire denkers of begripsdenkers als 'een luis in de pels' gezien, als een bedreiging, als 'klokkenluider' zelfs, wanneer ze weer eens iets aankaarten dat beter zou kunnen. Zij zien zichzelf vooral als 'kanarie in de mijn': ze willen anderen waarschuwen voor dreigend 'gevaar', lang voor de anderen dit 'gevaar' zelf zien. Alleen vergeten ze daar soms bij dat de anderen niet klaar zijn om die fouten te zien, laat staan ze aan te pakken.

Hun opmerkzaamheid in combinatie met het feit dat ze er vaak moeilijk in slagen hun boodschap gestructureerd over te brengen, zorgt ervoor dat zij zich heel vaak niet gehoord voelen.

Dat maakt hen gevoeliger voor burn-out. Als ze naast beelddenker ook nog hoogbegaafd zijn, ligt bore-out eerder op de loer.

Je breinvoorkeur ontdekken

De breinvoorkeur 'beelddenken' kan oorzaak zijn waarom jij je op een professioneel kantelpunt bevindt.

De meeste mensen kennen echter hun eigen breinvoorkeur niet. Er zijn zelfs heel wat psychologen en therapeuten die niet vertrouwd zijn met dit gegeven. En aangezien zowel ons onderwijssysteem, het ambtenarenapparaat en alle assessments afgestemd zijn op lineaire denkers, krijgen beelddenkers vaak te horen dat er iets met hen mis is. Dat ze niet voldoen aan de norm. Terwijl zij gewoon andere voorkeuren hebben op vlak van leiderschap-, communicatie- en leerstijl. Niet beter. Niet slechter. Anders.

Gelukkig bestaat er een instrument om je breinvoorkeur te onderzoeken. Zelf gebruik ik dat instrument in coachingstrajecten als het waarde toevoegt aan iemand's kantelproces. Ik zet het ook in bij mensen die een gefundeerde studiekeuze willen maken.

Talenten optimaliseren

Als ervaringsdeskundige kan ik beelddenkers heel wat nuttige tips geven om met meer gemak door het professionele leven te gaan, om beter in te zetten op hun talenten. Zij zijn bijvoorbeeld uitstekende bruggenbouwers in teams, de 'lijm' tussen mensen zeg maar.

Verder verwijs ik graag door naar Saskia Smet van Numentum die van de begeleiding van beelddenkers haar specialisatie maakte en die een gewaardeerde collega is. Dankzij haar kwam ik erachter 'een talige beelddenker' te zijn: een beelddenker die zich ook goed met taal uitdrukt.

Als creatief generalist heb ik veel interesses, héél veel zelfs...
 • "12 stielen, 13 ongelukken: zo ziet mijn CV eruit..."
 • "Ik heb zoveel interesses, maar geen enkele specialisatie"
 • "Ik kan niet kiezen, ik wil ook niet kiezen tussen alles wat ik graag doe!"
 • "Vacatures zeggen mij niets! Taakomschrijvingen vind ik zo beperkend"

Die uitspraken typeerden mijn professionele zoektocht gedurende vele jaren. Tot ik erachter kwam dat ik een een creatief generalist ben.


Dit manifest van de creatieve generalist past me als gegoten:

Een vat vol tegenstellingen zijn is oké

Paradoxen, ze zijn niemand vreemd. Je hoeft niet te kiezen tussen de ene pool of de andere, je kan er ook mee leren spelen en ze in jouw voordeel inzetten. Oefening baart kunst.

Stop met zoeken naar jouw ware zelf

Jouw „zelf” kent verschillende gedaantes en is in constante evolutie. Je fixeren op die ene „ware” kern kan dus behoorlijk verlammend werken.

Generalisme is ook een specialisme

Breedte en diepte hoeven elkaar niet uit te sluiten. Een generalist overtreft zijn collega-specialisten misschien niet in concrete kennis en ervaring binnen één veld, maar kan bv. een meester zijn in het leggen van linken, losse eindjes aan elkaar knopen, het bouwen van bruggen, enz.

Iedere keer dat je jezelf betrapt op uitspraken genre „ik heb geen écht talent” of „ik kan van alles een beetje, maar niets echt goed”, stop je een euro in een pot. Heb je meteen sponsorgeld voor als je een nieuwe cursus wil gaan volgen ;-).

Vervang enkelvoud door meervoud

Je zal zien, het maakt een wereld van verschil!

Bv.: „Zoek jouw ware passie” wordt „Wat zijn jouw micro-passies?” en „Wat doe jij?” wordt „Waar gaat jouw nieuwsgierigheid momenteel naar uit?”

Een nieuwe interesse exploreren is nooit verloren tijd

Niet alles moet opleveren, leiden tot een job, een business of een diploma. Gewoon iets doen omdat het je energie geeft is meer dan een goede reden. En wie weet komt het jou vroeg of laat toch nog van pas of beïnvloedt het jouw werk op een positieve manier.

Creatief generalist zijn is maar één aspect van jouw persoonlijkheid

Behoed er jou voor om niet teveel in de generalisten-schuif te willen leggen. Het benoemt het feit dat je vele interesses hebt, veel variatie nodig hebt, en liefst constant bijleert. Maar meer ook niet eigenlijk.

Enthousiasme moet je beschermen

Wat toverdrank is voor Asterix, is enthousiasme voor jou. Dat wil zeggen: je deelt het niet zomaar met iedereen en timing is belangrijk. Wees bv. extra voorzichtig in de prille fase van een idee, hou het nog even binnen de veilige muren van jouw ideeënboek, of deel het alleen met mensen die niet doen aan ballon-prikkerij. Meestal zijn wildvreemden hier de beste optie, of probeer het lerend netwerk van creatieve generalisten eens.

Anderen overtuigen begint bij… jezelf

Verwacht niet dat jouw omgeving vanuit zichzelf lyrisch gaat doen over jouw generalisten-kwaliteiten. Zolang je zelf niet overtuigd bent van jouw troeven, zal het moeilijk overslaan op anderen. Benoem wat jouw talenten kunnen betekenen voor de ander, maak het concreet.

Misschien inspireert het jou ook wel om jouw brede interesseveld veeleer als troef dan als nadeel te beschouwen op je levensloopbaanpad?


 

Als één van de coaches die opgeleid werden door specialist ter zake in Vlaanderen Silvia Derom, is het mij een eer om vandaag zelf creatieve generalisten te begeleiden die moeite hebben zich te profileren op de arbeidsmarkt, of in hun vriendenkring for that matter.

Experten overtuigen van het voordeel van de veelzijdigheid van een creatief generalist heb ik zelf geleerd met vallen en opstaan. Dat vallen kan jij jezelf alvast besparen als je je door mij laat begeleiden...

Mijn goed ontwikkelde voelsprieten beschouw ik als een kracht

In mijn werk als coach ervaar ik zelf vooral de voordelen van het persoonskenmerk hoogsensitiviteit. Als sensitief sterk persoon gebeurt het wel eens dat ik een affect voel bij jou als klant, dat jij zelf (nog) niet herkent.

Therapeut Nelleke J. Nicolai omschreef dat heel mooi:

Zoals een violist zijn viool gebruikt: je voelt (als coach) de snaren, jij bent (als coach) de klankkast

Ik focus daarom graag op de kwaliteiten die verbonden zijn aan hoogsensitiviteit en blijf ver weg van stigmatisering of slachtoffergedrag. Geen van beiden zijn immers behulpzaam.

Dat heb ik wel moeten leren, ik heb het heel lang anders ervaren. De zoektocht die ik zelf heb doorlopen, komt goed van pas als ik hoogsensitieve klanten begeleid.

 

en ik laat me niet beperken door mijn introversie

Mijn introversie is een persoonskenmerk dat vroeger geheid de reactie opleverde dat ik beter niet zelfstandig kon worden: hoe zou ik gaan netwerken als introvert? Gaandeweg leerde ik dat ik me door zo'n uitspraken niet hoef te laten definiëren, laat staan beperken:

Als een introvert zich veilig voelt, kan hij héél extravert gedrag vertonen

Net zoals een extravert heel erg nood kan hebben aan momenten van stille introspectie...

Ik vond een manier van netwerken die wel bij mij past, waarbij geen smalltalk nodig is! Andere introverten hierover inspireren, vind ik heerlijk. Extra- en ambiverten trouwens ook ;-).

Ik heb een verleden...

Het duurde 50 jaar en heel veel interacties met andere mensen om de mens te worden die ik vandaag ben. Ben je op zoek bent naar mijn eigen kantelverhaal, dan kan je hier terecht.

Check mijn LinkedIn-profiel als je meer wil weten over mijn professioneel verleden dat aan de basis ligt van mijn missie en visie. 

Tijdens mijn werk zag ik voorbeelden van hoe contexten scheppen waarin mensen excelleren duurzaam kan, maar ik zag ook hoe je het beter niet doet. Die professionele rugzak heeft mij gevormd tot de kritische, confronterende coach die ik vandaag ben. Een therapeutische achtergrond heb ik niet: ik ben gevormd door ervaringen in de commerciële zakenwereld. Ik deed zelf ervaring op in de sectoren media, mode, professionele dienstverlening, horeca, consulting, productie & overheid en begeleide ondertussen honderden klanten uit nog veel meer sectoren. Genoeg ervaring om me in te kunnen leven in jouw persoonlijke situatie dus...

Bijleren via zelfstudie is mijn lang leven waardoor mijn boekenkast veel meer over mij vertelt dan alle diploma's en certificaten die ik ooit behaalde samen. Ik kan je hier slechts een heel klein deeltje laten zien, voor de rest nodig ik je uit in mijn praktijk...

https://www.kantel.be/rugzak-van-een-kantelaar/

Hier lees je meer over de methodieken waarmee ik graag werk. En ja, die smurfen horen daar ook bij ;-).

Klik tenslotte hier voor inspirerende verhalen elders op de site die evenveel verhullen over mij als schrijver, als over de topic die ze aansnijden...

 

...en deze waarden zijn voor mij héél belangrijk

Mijn waardenkader ontdek je hier. Sinds ik dat helder heb, is keuzes maken eenvoudig. Ja, zelfs voor een creatief generalist ;-)!

Daarom hoort het bepalen van jouw waardenkader steevast tot een kanteltraject...

 

Klaar om samen aan jouw gedroomde toekomst te werken?

Klik dan nu hier en vraag je vrijblijvend en gratis kennismakingsgesprek aan. Tot gauw!

Professioneel kantelpunt

 

Professioneel kantelpunt

Wel zin maar geen tijd om nu verder te lezen?

Vul hieronder je gegevens in, ik inspireer je verder via mail.

 

Ilse Schorrewegen

Kantelaar

De inspiratie is onderweg. Check je mailbox, ook je spamfolder...

EPC - Evaluatie van je Persoonlijk Contentement

Niet zeker of 'kantelen' is wat jij nodig hebt?

Onderzoek het dan...

Vul je gegevens in en ontvang gratis de EPC-test: maak een Evaluatie van je Persoonlijk Contentement en krijg er tips bij hoe jij kan kantelen in de voor jou juiste richting. Vrijblijvend en zonder enige verplichting.

Aangekomen! Check je mails, ook je SPAM-folder aub