wat is een
Kantelpunt?

Wat is een kantelpunt?

In een complex systeem (*) zoals een mensenleven spelen allerlei factoren en processen die een niet-lineaire (*) respons kunnen veroorzaken. Zo kan een systeem heel lang 'stabiel' lijken, terwijl het toch vrijwel onzichtbaar wordt ondergraven. Door die geleidelijke ontwikkeling wordt de veerkracht (*) van het systeem steeds geringer en wordt het systeem steeds fragieler. Veranderingen die gewoonlijk optreden, gaan langer of korter duren. Het systeem 'weet' op de duur niet meer welke kant het op moet.

Uiteindelijk is in deze omstandigheden een kleine verstoring voldoende om de omslag naar een nieuwe 'stabiele' (*) toestand te bewerkstelligen. Die nieuwe stabiele toestand kan als bijzonder oncomfortabel ervaren worden. Zeker wanneer je liever terug wil naar de situatie van voor het kantelpunt is dat het geval maar net dat is niet meer mogelijk als een kantelpunt overschreden werd.

(*) Een paar definities ter aanvulling:

  • Niet-lineair betekent complexer dan 'oorzaak-gevolg' of 'actie-reactie'; snel, onzeker en vaag dus
  • Denk bij het woord 'systeem' aan een sociaal, mentaal, economisch, maatschappelijk of natuurkundig systeem
  • Het concept 'veerkracht' is een onderdeel van het concept 'stabiliteit' dat op zijn beurt het vermogen aangeeft van een systeem om een verstoring te weerstaan. Stabiliteit staat voor 'onveranderd blijven, ondanks weerstand'. Veerkracht is dan 'het vermogen om terug te keren naar de oorspronkelijke toestand, na een tijdelijke verstoring'.

De 'fatale' verstoring wordt overigens vaak als oorzaak gezien van het kantelpunt, terwijl het in werkelijkheid de langdurige, geleidelijke invloed van verschillende externe factoren is die de echte oorzaak is. 

Een kantelpunt in een mensenleven

komt nooit onaangekondigd

Ilse Schorrewegen - Kantelaar


Katalysator voor verandering

Het kan wel heel lang duren vooraleer jij je bewust bent van de kwetsbaarheid van jouw systeem. Zolang je over voldoende veerkracht beschikt, kan je immers flexibel omspringen met verandering, met onzekerheid.

Eens het kantelpunt bereikt echter, voel je de nood om te kantelen als bijzonder urgent: iets moet veranderen! De weg die je dan wel wil of kan opgaan, is echter nog onduidelijk. Dat zorgt voor veel onzekerheid en doet je wankelen.

In een mensenleven ervaren we een kantelpunt als hét moment waarop de nood om te kantelen scherp voelbaar is.

Een kantelpunt in een mensenleven is dus een belangrijk moment in ons bestaan 

met een dergelijke impact

dat het NA drastisch anders is dan het VOOR.


De kracht van een kantelpunt

Een kantelpunt is een uitnodiging tot reflectie:

  • zet de waan van de dag eens on hold
  • word je bewust van wat je voelt: 'wat vertelt mijn lichaam mij?'
  • onderzoek wat je daarbij denkt: 'hoe was het voorheen, hoe is het nu en wat wil ik anders?'
  • verbind je voelen met je denken en onderzoek jouw gedrag, datgene wat jij doet
  • laat los wat je niet meer dient, maak ruimte voor waar je meer van wil
  • kantel naar een leven waarin jij bewust kiest voor wat jou energie geeft
  • ervaar opnieuw zingeving dankzij de voldoening die je krijgt op alle belangrijke levensdomeinen: werk, familie, gezin, vrije tijd, financiële voldoening, persoonlijke groei, gezondheid.

 


Geen weg terug

Wanneer jouw veerkracht afneemt, kan er dus bij een kleine verstoring een kantelpunt bereikt worden waarbij jouw functioneren drastisch verandert. En eigen aan systemen met een kantelpunt is dat teruggaan naar de toestand van vlak voor het kantelpunt onvoldoende en vaak zelfs onmogelijk is. Je moet dus kantelen en dat is een pittig proces.

Omdat tijdens het kantelen zekerheden op losse schroeven komen staan, ga je als persoon wankelen. Net daarom gaat een persoonlijk kantelpunt vaak gepaard met tijd voor reflectie, stilstaan, achterom kijken. Voor het maken van een reis naar binnen, naar wat voor jou essentieel is.

De kracht van bomen is dat ze groeien in stilstand

Paul de Wispelaere - Schrijver

Professioneel kantelpunt

Wel zin maar geen tijd om nu verder te lezen?

Vul hieronder je gegevens in, ik inspireer je verder via mail.

 

Ilse Schorrewegen

Kantelaar

De inspiratie is onderweg. Check je mailbox, ook je spamfolder...

EPC - Evaluatie van je Persoonlijk Contentement

Niet zeker of 'kantelen' is wat jij nodig hebt?

Onderzoek het dan...

Vul je gegevens in en ontvang gratis de EPC-test: maak een Evaluatie van je Persoonlijk Contentement en krijg er tips bij hoe jij kan kantelen in de voor jou juiste richting. Vrijblijvend en zonder enige verplichting.

Aangekomen! Check je mails, ook je SPAM-folder aub