In 5 stappen kantelen naar meer voldoening van je werk

Vooraleer ik de stappen die jij zelf kan zetten uitleg, eerst wat meer duiding bij het concept 'kantelen naar meer voldoening'.

Waarom zou je willen kantelen?

Aanleidingen om te willen kantelen, kunnen zijn:

 • Jij wil graag een andere invulling geven aan je (professioneel) leven, maar je weet niet in welke richting te zoeken, of waar te beginnen?
 • Je loopt al een tijdje rond met het gevoel ter plekke te trappelen op professioneel vlak en je blijft dat doen, voor de lieve vrede met je ouders, je partner, je werkgever, of jezelf: jij houdt namelijk van zekerheid & vermijdt liever conflicten?
 • Jouw hoofd vertelt je dat het gras op een ander heus niet groener is, terwijl je hele lijf nochtans schreeuwt naar een groenere weide?
 • Misschien koester je al lang een fantastische droom maar zeg je tegen jezelf dat de meeste dromen bedrog zijn, waarna je weer over kan tot de orde van de dag?

En toch knaagt er iets, een sluimerende vraag: 'is dit het nu?' Je voelt dat er iets moet veranderen, maar je bent er tegelijkertijd erg bang voor.

Wanneer kantelen?

Zolang jij niet aan de slag durft met de emoties die je voelt op een moment dat een kantelpunt zich aandient in je leven, ga je vluchten:

 • je trekt je veel terug, je cijfert jezelf weg, je durft je niet (meer) ‘tonen’ aan de wereld
 • je dagdroomt excessief
 • je gaat zweverig doen
 • je bent altijd 'drukdrukdruk'
 • je werkt / sport / eet / drinkt overmatig
 • je houdt dwangmatig vast aan bepaalde rituelen en gewoontes
 • je verslaving maakt het allemaal draagbaar, daarin vind je steun

Of misschien ga jij wel 'vechten': alles en iedereen anders is dan verantwoordelijk voor hoe moeilijk jij het hebt. Het overkomt jou allemaal en je vindt dat je er zelf geen impact op hebt. Ken je Kalimero nog?

Vluchten of vechten zijn manieren om een verlies, een tegenslag of angst niet te moeten doorvoelen. Je verdooft je emoties op deze manier. Maar daarmee verdwijnen ze niet. Ze heten niet zomaar e-motie wat van het Latijnse e-movere komt en naar buiten brengen, tonen betekent. Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken, via emoties.

Vlucht- of vechtgedrag riskeert bitter, lijdzaam en passief - of agressief - te maken en helpt je niet om te kantelen in de juiste richting. Als je merkt dat je je toevlucht neemt tot vluchten of vechten en je daar schoon genoeg van hebt - omdat het je niet het gewenste resultaat oplevert - is het tijd om te kantelen!


In 5 stappen kantelen

1. Erken dat je op een kantelpunt staat

Erkennen dat je op een kantelpunt staat, dat je in een situatie zit die jou veel energie kost en daar graag iets wil aan veranderen, is de eerste stap.

Veel kans dat het feit dat je dit artikel leest een eerste stap is in het erkennen dat jij graag wil kantelen?

2. Visualiseer je huidige én je gewenste situatie

Visualiseren betekent een beeld en een verlangen hebben bij die professionele toekomst waar jij van droomt: om het te kunnen waarmaken, moet je het kunnen dromen. Visualisatie-oefeningen zijn bijzonder krachtig om je dromen 'in beeld te brengen'.

Maakte je al ooit eerder een moodboard? Dan ken je de kracht van dit instrument dat beelden en woorden verenigt. Net zoals je je gewenste interieur kan visualiseren, kan je je gedroomde toekomst visualiseren.

Probeer het maar eens: breng je gedroomde situatie eens op creatieve wijze in beeld en voel wat dat triggert bij jou.

Wat is de eerste kleinste stap die je in die richting kan zetten, vandaag al?

3. Schenk positieve, waarderende, dankbare aandacht aan jezelf

In plaats van te piekeren - fantaseren in de verkeerde richting - of te klagen, kan je verkiezen om te focussen op wat er allemaal al wel is.

Je kan je bewust worden van jouw belemmerende overtuigingen die een ondersteunende ingesteldheid in de weg kunnen zitten. En, minstens even belangrijk: je kan je bewust worden van de kracht die vandaag al wel in jezelf aanwezig is. 

Wat gaat er allemaal goed in je werk en in je leven? Waar wil jij graag meer van?

Spreek je dankbaarheid en verlangen eens luidop uit op het werk!

4. Koester milde zelfzorg

Liefdevolle aandacht en zorg voor jezelf: empathisch zijn voor je eigen gevoelens en behoeften en affirmaties - positief gedroomde toekomstbeelden -  uitspreken in plaats van oordelen: hoe klinkt dat?

Mild zijn voor jezelf is een hele uitdaging als je communicatie doorspekt is met oordelen en verwijten, in de eerste plaats ten aanzien van jezelf. Hoe zit dat bij jou?

Kan jij complimenten ontvangen?

Durf jij hulp vragen?

Wat komt er bij jou op als je de term 'zelfzorg' leest? TIP: bekijk dit filmpje eens

Kan je loslaten wat je niet meer dient?

5. Oefenen, oefenen, oefenen

Oefenen met nieuw gedrag is onontbeerlijk: omdat het oude patroon nooit helemaal zal verdwijnen, is het nodig om een nieuw, alternatief patroon in te slijpen en jezelf zo nieuwe gewoontes eigen te maken. En dat doe je niet door erover te denken of praten, maar door te gaan DOEN.

Die laatste stap is heel belangrijk: je wil immers niet blijven hangen in erover denken als jij wil kantelen!


En jij, ben jij klaar om te kantelen?

Kantelen naar een professioneel leven dat meer voldoening schenkt, is aan de orde op het moment dat jij - al dan niet naar aanleiding van een kantelpunt - beslist dat je wil kantelen. Je kan er in je eentje mee aan de slag, of je kan opteren voor professionele ondersteuning. Dan werk je veel dieper en is duurzaam resultaat gegarandeerd.

Stel je eens voor dat jij die eerste, kleinste stap in de richting van meer voldoening in je leven zou zetten...

Hoe voelt dat?

 • Slaag je erin je gevoel te benoemen?
 • Smaakt het naar meer?
 • Voelt het spannend en wat beangstigend?
 • Of slaag je er met de beste wil van de wereld niet in om dat gevoel vast te pakken?

Ik ben benieuwd. Deel gerust je antwoorden via dit formulier, als je graag door mij gecontacteerd wordt:

 • Vul hier het mailadres in waarop ik jou mag contacteren
 • Vul hier je telefoonnnummer in als volgt: +32 xxx xx xx xx
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.